Aktuelno

Građani BiH voze najstarije automobile na Balkanu

Prema posljednjim zvaničnim podacima, prosječna starost automobila koji se voze na cestama u BiH je 17 godina

No image - Haber.ba

Građani Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova voze najstarije automobile na Balkanu, gdje je prosječna starost vozila oko 14 godina što je skoro dvostruko više od prosječne starosti automobila koje koriste građani u zemljama Evropske unije (EU), pokazalo je istraživanje koje su proveli novinari “Anadolu Agency”.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, prosječna starost automobila koji se voze na cestama u BiH je 17 godina. Stručni saradnik za nadzor u Institutu za privredni inžinjering u Zenici Semir Selimović u razgovoru za AA je istakao da je više od dvije trećine vozila u BiH starije od deset godina.

semir-selimovic“Nažalost, moramo da konstatujemo da imamo vrlo star vozni park. Preko 77 posto su vozila starija od 10 godina, a preko 30,7 posto su vozila starija od 20 i više godina. Možemo kazati da, unazad nekoliko godina, kako je odobren uvoz vozila sa Euro 3 standardom, umjesto sedam ograničenje je povećano na 10-12 godina, to je bitno utjecalo na povećanu starost vozila”, kazao je Selimović napominjući da je prosječna starost za putnička vozila prošle godine iznosila 17 godina.

Objašnjava kako se posljednjih godina sve manje građana BiH odlučuje na kupovinu novih vozila jer, kako kaže, u značajnoj mjeri se uvoze polovna vozila izvan BiH.

“Imamo autobuse kod kojih je starosna struktura takva da je preko 31 posto tih autobusa starije od 20 godina, a kod teretnih vozila to je oko 26 procenata. Što se tiče novijih vozila, tu je zbog povećanog uvoza vozila koja zadovoljavaju Euro 3 standard, broj novih vozila bitno smanjen. U zadnje 2-3 godine sve je manje prodaje novih vozila. Prošle godine je to bilo 7.000 za cijelu godinu. To je više nego poražavajuće”, rekao je Selimović.

Podaci Instituta za privredni inžinjering u Zenici pokazuju da građani BiH najviše koriste automobile marke Volkswagen, Škoda i Audi.

“Najčešće marke vozila u BiH su, unazad dvije godine, bili Volkswagen, Škoda, Audi. Zbog povećanog uvoza sve je više francuskih vozila, Peugeot, Citroen, Renault, ali i italijanskih marki, Fiat, Lancia, Alfa Romeo… Taj broj je povećan zahvaljujući većem uvozu zbog Euro 3 standarda”, objasnio je Selimović.

– Prosječna starost vozila u Srbiji 16 godina –

Nakon BiH, najstarija vozila se voze na cestama u Srbiji gdje je, prema posljednjim podacima Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije, prosječna starost vozila 16 godina, a najtraženiji su Volkswagen modeli.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Milan Božović za AA ističe da starost vozila u bitnoj mjeri može utjecati na sigurnost u saobraćaju.

“Prosečna starost vozila u Srbiji u 2013. i 2012. godini je bila negde oko 16 godina, svakako da se to menja. Starost vozila utiče na bezbednost saobraćaja kroz aktivnu i pasivnu bezbednost vozila uz opremu koju raspolažu, kao i na tehničku ispravnost”, kazao je Božović.

Vozači u Srbiji definitivno najviše vole njemačke automobile. Prema riječima Petra Stakića sa portala “Polovni automobili”, to se još dugo neće promjeniti i ova naklonost postala je tradicija u Srbiji.

automobili2“U top pet najtraženijih polovnih automobila u našoj zemlji, na prva četiri mesta su ‘Nemci’. Redosled je sledeći: najtraženiji su Volkswagen modeli, a zatim slede Opel, Audi, BMW i ‘uljez’ među Nemcima, Fiat”, kazao je Stakić, iznoseći podatke iz istraživanja koje je provedeno krajem 2014. godine. Osim ovih marki, Srbijanci voze i marke Mercedes, Renault, Peugeot, Ford i Citroen.

Nakon Srbije slijedi Kosovo gdje je prosječna starost vozila, prema posljednjim dostupnim podacima Ureda za registraciju vozila, 15 godina. Kosovari najviše vole automobile njemačkog proizvođača Volkswagena, a najčešći modeli su Golf II i Golf III, potvrđeno je za AA iz Ureda za registraciju vozila pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Kosova. Kada je riječ o starosti registrovanih automobila, prednjače modeli stari po 13 godina, dakle iz 2002. godine, kojih ima 22.727. Slijede modeli iz 1989., kojih je 22.313, dok su na trećem mjestu vozila iz 2001. godine i ima ih 22.239.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh