Aktuelno

Sedam pravila za sigurnu vožnju tokom zime

Zima je za vozače teško razdoblje puno izazova. U nekoliko minuta uslovi na putu mogu se drastično promijeniti, a saobraćajnice postati opasno klizave. Ali, ako se vozači pridržavaju nekoliko osnovnih pravila vožnje, sigurno će se dovesti do cilja i u najtežim zimskim uslovima.

Led na automobilu - Blogspot.com

Pravila vožnje zimi

Za vožnju zimi potrebne su strpljivost i praksa, a ako možete, radije odgodite putovanje. U toj odluci mogla bi vam pomoći i činjenica da vožnja zimi na kratkim udaljenostima nije ekonomična jer automobil troši najviše goriva. Potrošnja hladnog motora pri niskim temperaturama može rasti i do 40 litara goriva na 100 kilometara, pišu “Nezavisne“.

1. Obavezna zimska oprema

Kada se temperatura vazduha spusti ispod 7 °C, ljetne gume gube elastičnost i svojstva prianjanja na podlogu. Na temperaturi od -10 °C, automobil s ljetnim gumama pri brzini od 60 km/h zaustaviće se tek nakon 55 metara, dok će se automobil sa zimskim gumama zaustaviti nakon 44 metra. Od 15. novembra 2019. do 15. marta 2020. godine obvezna je zimska oprema na putevima u BiH.

2. Prilagodite brzinu i držite sigurnu udaljenost

Jeste li znali da je sigurna brzina vožnje u zimskim uslovima zapravo niža od najveće dopuštene brzine na toj dionici? To znači da je odgovornost vozača da procijeni uslove na putu i prilagodi brzinu kako ne bi ugrozio sebe i druge učesnike u saobraćaju. Osim toga, držite sigurnu udaljenost od vozila ispred sebe kako biste mogli na vrijeme reagovati u iznenadnoj situaciji.

3. Izbjegavajte naglo kočenje

Kako biste spriječili proklizavanje točkova, važno je kočiti postepeno i što manjom silom. Testovi su pokazali da udaljenost između vozila tokom zime mora biti tri puta veća nego ljeti, a ta je udaljenost potrebna zbog sigurnog kočenja.

4. Lagano otpuštajte papučicu kvačila pri pokretanju

Pri pokretanju na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno dodajte gas, a ako dođe do proklizavanja, oduzmite gas. Ako vaš auto ima sistem kočenja ABS, nemojte pritiskati papučicu kočnice nekoliko puta zaredom. Kočite lagano i držite smjer. Preporučuje se da na zaleđenim putevima ili na nizbrdicama mjenjač prebacite u niži stepen prenosa ranije nego inače, a pritom lagano pritisnite kočnicu da sigurno smanjite brzinu.

5. Na nizbrdici kočite motorom

Pri vožnji na nizbrdici koja je zaleđena ili prekrivena snijegom na vrijeme ubacite u niži stepen prenosa kako biste kočili motorom i što manje koristili kočnice.

6. Izbjegavajte nagle pokrete upravljačem

Nemojte raditi nagle pokrete, odnosno trzaje upravljačem jer tako može doći do zanošenja vozila i gubitka kontrole nad njim.

7. Redovno se informirajte o stanju na cestama

Zimi je važno biti u toku sa stalnim promjenama uvjeta na prometnicama. Dobro je slušati radio ili se lično raspitati u nadležnom auto-moto savezima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh