Aktuelno

STAVITE ŽIVOT NA PRVO MJESTO: Ove stvari u saobraćaju mnogi ne poštuju, a veoma su važne

Nekada je teško poštovati sva pravila, ali kada je riječ o vožnji, trebali bismo biti svjesni toga da svojom nepažnjom ugrožavamo i sebe i druge.

Korištenje mobitela u vožnji - Blogspot.com

Evolucija zakona u saobraćaju mogla bi biti izvor brojnih zabuna, piše Geico. Recimo, kako se upotreba mobilnih telefona širila, stručnjaci za bezbjednost su uočili njihovu ulogu u ometanju vozača i brojne države uvode zakone kojima se bore protiv ovog problema, piše “Srpskainfo“.

Ovi zakoni još uvijek su u razvoju. Iako je većina država zabranila tipkanje poruka tokom vožnje, u nekim državama je ilegalno bilo kakvo korištenje telefona tokom vožnje, dok je u pojedinim to zabranjeno samo mlađim vozačima.

Ovdje je izdvojeno sedam navika koje bi se danas mogle promijeniti.

1. Korištenje mobilnog telefona tokom vožnje: Možda vam može biti teško ignorisati zvuk koji označava da vam je stigla poruka, ali ključna stvar je održavati pogled na cesti. S obzirom na to da je ovakvo ometanje vožnje postalo veoma veliki problem, očekujte da će sve više država potpuno zabranjivati korištenje mobilnih telefona. Zapravo, država Vašington je to već učinio! Ipak, gdje god se nalazili, stavite telefon na vazduhoplovni način prije nego što dodate gas.

2. Vožnja sa slušalicama na ušima: Slušanje muzike na radiju u vašem automobilu može biti dovoljno ometajuće. Ali sa slušalicama u ušima možete se potpuno isključiti od važnih zvukova kao što su sirene automobila, alarm na pružnom prelazu ili sirene vozila za hitne slučajeve. To je, takođe, protivzakonito u nekim državama.
3. Razmak: Približavanje drugom automobilu događa se kada vozač ne obrati dovoljno pažnje na saobraćaj koji ga okružuje. Prostor koji trebate ostaviti između vašeg i drugog automobila zavisi o vašoj brzini i lokalnim uslovima (na primjer, zastoj u saobraćaju ili oluja). Pokušajte održavati razmak koji se smatra “razumnim i opreznim”.

4. Promjena trake bez signaliziranja: U gustom saobraćaju je nužno koristiti pokazivač smjera kako biste signalizirali promjenu trake. Bez toga, drugi vozač ne može znati vašu namjeru. Kada je promet slab, lakše je biti lijen i ne uključiti pokazivač prilikom promjene trake. Ipak, dobre navike počinju dobrom komunikacijom, bez obzira na zakon.

5. Prekoračenje brzine: Kasnite negdje, a u prometu nema gužve, pa biste mogli uštedjeti koju minutu putovanja ako ubrzate vožnju, zar ne? U Institutu za osiguranje na cestama kažu da do sudara lakše dolazi prilikom velikih brzina, zbog toga što vam je potrebno više vremena za usporiti ili se zaustaviti. Statistika potvrđuje ovo govoreći da se najveći broj smrtnih slučajeva u prometu dogodi upravo zbog prekoračenja brzine. Sastanak na koji kasnite može i pričekati… Poštujte ograničenja brzine.

6. Vozite bez uključenih svjetala: Očigledno je da su vam svjetla potrebna za noćnu vožnju, ali nećete se uvijek sjetiti uključiti ih u sumrak ili prilikom lošeg vremena. Samo se sjetite prijeko potrebne komunikacije prilikom vožnje, a u ovom slučaju, uključena svjetla potvrđuju vašu prisutnost i pomažu vam u navigaciji. Zakoni su različiti po pitanju toga kada svjetla trebaju biti uključena, ali ako postoji bilo kakva nedoumica, ne oklijevajte – to je lako kao okretanje prekidača.

7. Ne vežete pojas: Iako je stavljanje pojasa prešlo u rutinu većini ljudi i većini vozača (čak 90 odsto ga koristi), postoje i oni koji još uvijek nisu stekli ovu naviku. Primjera radi, čak 27 miliona Amerikanaca se još uvijek ne veže prilikom vožnje. Ne odbacujte pojas, on je važan i ako se vozite samo do sljedeće ulice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh