Aktuelno

Alternator je električno srce auta: Provjerite njegovo stanje

AKO ste nedavno zamijenili akumulator na vašem vozilu, a i dalje imate problema s paljenjem, problem možda leži u alternatoru. Evo kako to provjeriti.

Vožnja - Ludodobola.com

Dok motor vozila radi, zadatak alternatora, generatora izmjenične struje, je opskrbljivati električnom energijom sve potrošače u vozilu, a višak energije skladištiti u akumulatoru. Ako dođe do kvara na alternatoru, daljnja vožnja neće biti moguća, a kako bi se provjerilo stanje ovog važnog dijela, potrebno je poduzeti nekoliko koraka, prenosi “Index“.

Za početak, nabavite multimetar, koji je vrlo koristan, a ujedno i pristupačan alat. Postavite uređaj na mjerenje napona (volti).

Potrebno je obaviti osnovno očitavanje na akumulatoru dok je automobil ugašen. Da biste to postigli, povežite crni i crveni kabl multimetra s odgovarajućim klemama na akumulatoru koje su obilježene istim bojama. Pripazite, akumulator nije uvijek u prostoru motora, a to najbolje znaju vlasnici BMW-ovih modela.

Multimetar će izvršiti očitavanje, a akumulator koji je u dobrom stanju prikazat će rezultat od oko 12 V. Potom je potrebno upaliti vozilo i ponovo povezati multimetar s akumulatorom na isti način.

Ovaj put, vrši se očitavanje struje koju alternator isporučuje i koja bi se trebala kretati u rasponu od 13.5 – 14.5 V, što je znak da radi i puni akumulator. Ako je rezultat niži, vašem alternatoru se vjerojatno bliži kraj, a ako je voltaža ista kao i kada je vozilo bilo ugašeno, to je znak da alternator uopće ne radi i da mora biti zamijenjen, navodi Autoguru.Naravno, tu su i mogućnosti pucanja pogonskog remena ili pak otkazivanja reglera.

Ono na što treba obratiti pažnju, a tiče se novijih automobila, je sustav za nadzor akumulatora. Je li vozilo opremljeno ovim sustavom vršite pregledom kabla akumulatora s negativnim polom. Ako postoji crni priključnik na negativnoj klemi ili priključak koji je uvijen oko kabla s negativnim polom, vaš automobil je opremljen ovim dodatkom.

Ovaj sustav nadzire izlaznu struju akumulatora i usklađuje rad alternatora u odnosu na to, pa pozitivno utječe na potrošnju goriva i produžava radni vijek samog alternatora.

Kako ovaj sustav može prouzrokovati netočno očitavanje struje koju isporučuje alternator, nužno je pri mjerenju prethodno izmjeriti voltažu akumulatora dok je vozilo ugašeno, a tek potom očitati i struju alternatora.

Situacija u kojoj vaše vozilo ima problema s paljenjem, a istovremeno je opremljeno sustavom za nadzor akumulatora, ipak zahtijeva pregled mehaničara. No prije toga, ovo bi bile korisne smjernice što učiniti kada se upali lampica sa slikom akumulatora na kontrolnoj ploči.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh