Noviteti

Heroj kakvog ne očekujete u vrijeme koronavirusa: Samovozeći kombi-dostavljač

U Kini koriste samovozeće kombije za isporuku medicinskih sredstava i hrane, kao i za dezinfekciju ulica.

Neolix -Shangaibeat.com

Proizvođači autonomnih vozila odavno prodaju automobile bez vozača. Bila je potrebna razorna globalna pandemija da bi se vidio uvjerljiv primjer njihove koristi u stvarnom svijetu.

Kineska kompanija Neolix, koja izrađuje samovozeće dostavne kombije, flotu svojih autonomnih vozila za prijevoz medicinskih zaliha i hrane rasporedila je na područja zemlje koja su najteže pogođena virusom COVID-19, uključujući središte epidemije Wuhan, prenosi “Klix“.

Mali kombiji posjeduju čak i kapacitet za dezinfekciju gradskih ulica, a koje su sada prazne zbog karantenskih mjera.

U posljednja dva mjeseca, kompanija je primila preko 200 rezerviranih narudžbi za svoje kombije. Prije toga, od početka proizvodnje u maju 2019. godine, proizvedeno je samo 125 jedinica.

Nakon što je kineska vlada vidjela koliko autonomna tehnologija može biti korisna u sred globalne zdravstvene krize, odlučila je ponuditi prilično atraktivan poticaj kompanijama koje žele kupiti i upravljati dostavnim kombijima: 60 posto popusta na cijenu. Imajući to u vidu, Neolix očekuje da će proizvesti i prodati 1.000 ovakvih kombija do kraja godine.

Dok su mnoga vozila za samostalnu vožnju usmjerena na ulice, Neolix dostavni kombiji uglavnom se kreću po kineskim putevima bez borbe s haosom nepredvidivih vozača i pješaka.

Iako SAD nema mjerodavne savezne zakone koji se odnose na samostalno upravljanje vozila i njihov rad na ulicama, kompanije kao što su Waymo, Uber i Argo AI usko sarađuju s vladama na gradskoj i državnoj razini, a testiranje se provodi u državama, kao što su Kalifornija, Arizona, Florida… Kompanija Nuro iz Kalifornije razvila je dostavno vozilo slično kombiju koje ima kineski Neolix. U njihovom slučaju napravljena je iznimka kako bi mogli privremeno testirati autonomna dostavna vozila pri manjim brzinama na cestama u Teksasu u sljedeće dvije godine, prenosi Popular Mechanics.

S obzirom na to da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu pandemiju, ceste bi trebale biti manje zagušene, što će autonomnim vozilima pružiti dovoljno prilika da dokažu svoju vrijednost.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh