BIZnews

Mostar – Rekordna turistička sezona poticaj za otvaranje malih pansiona ili hotela

Jedan od najljepših gradova Evrope, Mostar, posljednjih dana bilježi izuzetnu posjećenost turista. Na produžetak turističke sezone, koji je rezultirao prepunim Starim gradom, svakako su uticali sunčano vrijeme i ugodne temperature. Uprkos tome što je Stari grad bio prepun turista, većina ih je Mostar napustila nakon nekoliko sati.

No image - Haber.ba


Turisti u Mostaru (Foto: Arhiva)

Nezadržavanje turista u gradu na Neretvi je boljka mostarskog turizma, koja datira već izvjesno vrijeme i koja jako utiče na zaradu turističkih radnika. Međutim, Turistička zajednica HNK se ove godine itekako potrudila da Mostar ne bude samo usputna destinacija. Obogatila je ponudu u Hercegovini, te istu na mnogim svjetskim festivalima promovirala, piše TV1.

”Uradili smo rekonstrukciju turističke signalizacije, uradili smo biciklističku stazu Prenj i Velež, jer smo vidjeli da puno ljudi traži planinski turizam, to su stvari koje mogu zadržati turiste. Isto tako u samom gradu moramo raditi na što većem broju tih sadržaja, ono što turiste zanima, zbog čega će ostati”, kaže Semir Temim iz TZ HNK.

U Turističkoj zajednici još nemaju konačne podatke, no oni sa kojima raspolažu, tvrde da je ova sezona bila bolja od prošlogodišnje. Unatoč činjenici da je ljeto pratilo dosta nestabilno vrijeme, u TZ su zadovoljni postignutim. Čak su napravljeni pomaci i na broju prijavljenih gostiju.

”U ovoj godini smo puno više naplatili boravišne takse, puno više gostiju je prijavljeno. Ja se nadam da će doći vrijeme kada ćemo mi moći govoriti o pravim brojevima, sad zasada je rano. Jednostavno ćemo se oslanjati na podatke koje imamo i usporedimo ih sa proteklim godinama, ti brojevi su puno veći ove godine”, dodaje Temim.

U Turističkoj zajednici su već krenuli sa pripremama za sljedeću sezonu. Očekuju do će do sljedeće sezone realizirati još neke projekte koji za osnovni cilj imaju duži boravak turista na ovom prostoru, navodi TV1.

”Iz godine u godinu imamo sve veći broj malih pansiona, manjih hotela, motela, sve su to određeni indikatori da turisti ipak ovdje malo i ostaju, zadržavaju se, nismo mi više samo prolazna turistička destinacija, sve više postajemo destinacija u kojoj se turisti zadržavaju”, naglašava Temim.

A da bi uistinu to i ostali, destinacija na kojoj će turisti boraviti više od jednog dana, zasigurno bi trebao pomoći i dogovor mostarskog aerodroma sa irskom avio-kompanijom Ryanair. Riječ je o uspostavi niskobudžetnih letova koje će Mostar povezati sa nekima od najprestižnijih evropskih destinacija.

TV1 navodi kako je mostarski aerodrom ove godine zabilježio izuzetno dobro poslovanje koje se mjeri brojkom od oko 80.000 putnika.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh