BIZnews

Autoceste ne odustaju od skraćivanja trase od Konjica do Mostara

Skraćivanje trase autoputa od Konjica do Mostara za 18 kilometara će, prema najavama Javnog poduzeća Autoceste FBiH, , donijeti uštedu od čak 309 milijuna eura i unatoč protivljenju vlasti u Jablanici od njega se neće odustati.

Autocesta - Bljesak.info

Iako su općinske vlasti Jablanice nezadovoljne eventualnom odlukom o izmjeni projekta, jer će, kako navode, time grad izgubiti priključak na koridor 5C, u Autocestama ističu kako će optimizacijom trase petlja Jablanica biti udaljenija sedam kilometara od prvobitno predviđenog idejnog rješenja, prenio je Avaz.

Iz Autocesta tvrde kako je analizom idejnog projekta ovog autoputa utvrđeno da je navedena trasa predložena “vrlo ležerno, bez ikakvog pokušaja iznalaženja najpovoljnijeg tehničko-ekonomskog rješenja po BiH”, piše “Bljesak“.

”Izmjenom bi se uštedio novac koji bi se mogao iskoristiti za gradnju dionice Doboj-Jug – Žepče, dužine 38 kilometara. Naglašavamo da, prema postojećem idejnom projektu, gradnja trase Konjic – Mostar sjever košta 930 milijuna eura, a to, prema financijskim analizama, nije privlačno ni za jednu međunarodnu instituciju da financira gradnju”, naveli su iz poduzeća Autoceste FBiH.

S druge strane, načelnik Jablanice Salem Dedić ističe kako je općini priključak potreban zbog gospodarskog razvoja, ali i zbog domicilnog stanovništva.

”Ranije rješenje predviđalo je priključak Jablanice u Glogošnici. Ako se izmjesti trasa koridora, morat ćemo kilometrima voziti do priključka na autoput”, rekao je Avazu Dedić.

Iz Općine Jablanica izričito zahtijevaju da se aktivnosti na izmjeni trase obustave i od toga neće odustati zbog, kako navode, interesa građana.

Također, podsjećaju kako su općinske vlasti 30. srpnja 2014. uputile Vladi FBiH i nadležnim ministarstvima urgenciju u kojoj odbacuju idejno rješenje trase autoputa, koja prolazi dolinom Bijela i dalje kroz planinu Prenj.

konjicmotrasa500px


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh