BIZnews

Bogataš s Wall Streeta darovao 400 miliona dolara: “To je važno ako želimo bolje čovječanstvo”

Harvard, fakultet na kojem su se školovali brojni najbogatiji svjetski investitori, dobio je 400 milijuna dolara, u povijesti tog sveučilišta najveću donaciju samo jedne osobe, a darovatelj je vlasnik poslovnog carstva hedge fondova John Paulson.

No image - Haber.ba

Rekordnom donacijom 59-godišnji Paulson, koji smatra da je Harvardska poslovna škola zaslužna za njegov uspjeh na čelu tvrtke Paulson & Co vrijedne 19 milijardi eura, nada se pomoći “čovječanstvu da bude bolje”, piše Index.

“Ništa nije tako važno kao obrazovanje želimo li poboljšati čovječanstvo”, rekao je Paulson.

Donacija je namijenjena Harvardskoj školi inženjeringa i primijenjenih znanosti (Harvard’s School of Engineering and Applied Sciences, SEAS) koja bi trebala “postati novi veliki centar inovacija”.

Paulsonov dar treći je najveći dar nekog bivšeg studenta uglednom američkom sveučilištu iz Massachusettsa.

Prije dvije godine “Ivy liga” (savez koji okuplja osam najuglednijih američkih sveučilišta) pokrenula je petgodišnju kampanju za prikupljanje 6,5 milijarda dolara u donacijama i već je prikupljeno više od 5 milijarda.

Harvard je već najbogatije sveučilište u svijetu sa zakladom od 36,4 milijarda dolara.

Paulsonov kolega po djelatnosti, mogul hedge fondova Kenneth Griffin, također bivši ‘harvardovac’, darovao je 2014. rekordnih 150 milijuna dolara. Nekoliko mjeseci poslije zaklada Morningside Foundation, koju vode Ronnie i Gerald Chan iz Hong Konga darovala je 350 milijuna Školi javnog zdravstva na Harvardu.

Velikodušnom donacijom Paulson se prvi put istaknuo 2012. kada je darovao 100 milijuna dolara Central parku u gradu New Yorku blizu kojega živi i tada pozvao vladu u žurnu akciju “kako bi izbjegla ekološku katastrofu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh