BIZnews

Zahtjevi UUKOD “TOR”: Hitna isplata i donošenje programa i pravilnika za poticaje

Zbog neispunjenih zahtjeva poljoprivrednika do 22.06.2015.godine , neodgovornog ponašanja izvršne vlasti ignorisanja naših zahtjeva krećemo u pripremu i organizaciju protesta, tražeći smjenu I sankcionisanje odgovornih za tešku situaciju u poljoprivredi.

Dževad Kovač

Nadležni do sada nisu izvršili niti jedno obećanje poljoprivrednicima, odnosno odgovorili na naše zahtjeve kako slijedi:

1.Hitna isplata svih obaveza /poticaja/ za poljoprivrednike do 22.06.2015.godine,

2.Hitno donošenje programa i pravilnika za poticaje kao i usaglašavanje strategije poljoprivrede sa vladinim i nevladinim sektorom ovlaštenim od strane PFBiH do 22.06.2015.godine

3.Zahtjev za smjenu i procesuiranje odgovornih za teško stanje u poljoprivredi

Zahtijevamo da prestavnike poljoprivrednika primi resorni ministar Šemsudin Dedić na zvaničnom sastanku gdje ćemo još jedanput pokušati dogovoriti način i vrijeme ispunjavanja naših zahtjeva .

Koristimo ovu priliku da pozdravimo i podržimo izvoz 15.000 tona junećeg mesa za Tursku , nadamo se da će navedeni projekt povećati interes za ulaganja u stočarstvo te povećanje kapacitete i proizvodnju mesa u BiH,

Jer, mišljenja smo, da domaća proizvodnja nažalost nema dovoljne kapacitete za implementaciju navedenog, te se mora potezati za uvozom mesa iz susjednih država.

Što se tiče informacija o izvozu mlijeka u EU, podržavamo napore nadležnih, ali da bi ova problematika bila adekvatno rješena, moramo donijeti jedinstven zakon o veterinarstvu, hrani i poljoprivredi odnosno jedinstveni sistem kontrole, isljedivosti i ispravnosti što bi bilo prihvatljivo EU.

U slučaju nepostizanja dogovora sa zvaničnicima slijedi odluka o početku i načinu prosvjeda poljoprivrednika , obraćanje medijima 25.06.2015.godine/četvrtak 12 satu u ul.Marka Marulića br.2 /zgrada UNIPROMETA/ sjedište ministarstva PVIŠ.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh