BIZnews

Makedonija povlači novac iz grčkih banaka

Makedonija je naložila svojim bankama da povuku novac iz grčkih banaka i uvela “preventivne, privremene mjere” ograničenja odliva kapitala ka svom južnom susjedu.

Grčka i Makedonija - Buka.com

Odluka Makedonske centralne banke uslijedila je poslije odluke Atine da uvede kontrolu kapitala i od ponedjeljka zatvori banke, pošto su međunarodni kreditori odbili da joj produže program pomoći, a građani masovno počeli da podižu svoj novac.

Centralna banka u Skoplju, saopštila je da su mjere “privremenog karaktera, uvedene kao odgovor na opasnost od eventualnog značajnijeg odliva kapitala iz Makedonije ka južnom susjedu, što bi moglo značajno da naruši ravnotežu plaćanja i stabilnost finansijskog sistema”.

Banka navodi i da će se ograničenja kapitala odnositi samo na buduće transakcije, a ne na aranžmane koji već važe između makedonskih i grčkih entiteta, prenosi Reuters.

U saopštenju se pozivaju banke u Makedoniji da “povuku sve depozite i zajmove iz banaka u Grčkoj, kao i njihovih ogranaka širom svijeta”.

Britanska agencija navodi da je ovo prvi konkretan korak iz neposrednog grčkog susjedstva, načinjen u namjeri da se zaštiti od finansijskog previranja u toj zemlji, piše Indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh