BIZnews

Suša uzrokovala 150 miliona KM štete u poljoprivredi u FBiH

Visoke temperature i male količine padavina negativno su se odrazile i na poljoprivredu u Federaciji BiH. Prema nezvaničnim podacima gubici u prinosima su od 30 do 50 posto.

Ilustracija - Faktor.ba

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH Avdo Muslimović kazao je za Fenu da su na području FBiH štete, nezvanično, oko 150 miliona KM. Zvanični podaci za to područje trebali bi biti gotovi uskoro.

– Pozivamo sve institucije da nam pomognu, da pokušamo sanirati štetu, da se makar pripremimo za jesen – rekao je Muslimović.

Naveo je da je potrebna pomoć u sjemenima i gorivu. Nastradala je kompletna biljna proizvodnja, a štete su izraženije tamo gdje nema dovoljno vode.

Muslimović je rekao da se navodnjavanjem mogao spasiti dio poljoprivrede, ali s obzirom da u nekim područjima nema dovoljno vode, štete su bile neizbježne. Bosansko-podrinjski, Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton trpe najviše štete.

Voćari također imaju velike štete, a prema procjenama mogući su gubici i do 50 posto. Oni također traže pomoć, a prioritet su sistemi za navodnjavanje. Strahuju da će jesenja berba biti jako slaba.

Pčelari su imali uspješnu sezonu. Izvrcane su velike količine meda, ali problemi tek nastaju. Predsjednik Skupštine Saveza pčelara Unsko-sanskog kantona Remzija Hodžić rekao je Feni da su visoke temperature uzrokovale da su matice prestale s nošenjem, što će se odraziti na jačinu pčelinjeg društva u jesen.

– Pčele se već sada trebaju prehranjivati, mnogo ranije nego inaće, da bi se održalo leglo u pčelinjoj zajednici – istakao je Hodžić.

Visoka temperatura pospješuje razvoj varoe, a to je broj jedan problem svih pčelara na svijetu.
– Iskusni pčelari znaju šta im je raditi da spase sezonu, ali problemi su evidentni. Sretni smo da je godina bila medna – rekao je Hodžić za Fenu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh