BIZnews

Otvorena izložba šokantnih primjera javnih nabavki

U znak podrške lokalnim organizacijama koje se bore protiv korupcije u javnim nabavkama, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokreće javnu kampanju pod nazivom “Mi plaćamo cijenu!” .

Toalet papir - Akta.ba

Kampanja “Mi plaćamo cijenu!” fokusira se na korupciju u javnim nabavkama s ciljem informiranja i ohrabrivanja građana da zahtijevaju i podrže promjene u procesima javnih nabavki, piše “Akta“.

U sklopu kampanje USAID organizira putujuću izložbu: “Mi plaćamo cijenu: izložba šokantnih javnih nabavki u BiH”, kojom će se javnosti prezentirati korupcija i gubitci u javnim nabavkama.

Izložba počinje danas u trgovačkom centru Sarajevu City Center, a predmeti će biti izloženi pet dana na različitim lokacijama.

Izložba će biti prikazana u devet gradova BiH, a predstavljat će izbor najnečuvenijih primjera iz prakse u BiH koji pokazuju kako su netransparentni procesi nabavke, korupcija i mito “napuhali” cijene plaćene za zajednička dobra ili usluge.

Pored trgovačkih centara u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, dijelovi izložbe će biti prikazani u američkim kutcima u Doboju, Tuzli, Bihaću, Zenici, Trebinju i Brčkom.

Kampanja “Mi plaćamo cijenu!” trajat će dva mjeseca a s ciljem jasne podrške podnošenju i konačnom usvajanju 18 izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama u državnom parlamentu BiH a koje su u cilju unapređenja Zakona, kreirale lokalne organizacije: ACCOUNT Network, Tender, Transparency International, Fond otvoreno društvo i Udruženje poslodavaca u BiH, saopćeno je iz USAID-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh