BIZnews

Uspješna poslovna 2015. godina za maglajsku firmu: Natron Hayat proizveo 83.000 tona papira

Ambiciozni planovi kompanije su veliki podstrek lokalnom stanovništvu, čija egzistencija u najvećoj mjeri ovisi od rada ove kompanije.

Natron Hayat - Faktor.ba

Kada je nabujala rijeka Bosna u 2014. probila u fabriku Natron Hayata i potopila 500.000 kvadratnih metara pogona, građani Maglaja su u očaju sve nade položili u rukovodstvo ove kompanije. Nadali su se da se investitor neće povući, te da će hiljade građana koji ovise od ove firme i dalje imati posao. Njihove nade su se obistinile jer je Natron Hayat i u 2015. zabilježio odlične poslovne rezultate i povećao broj zaposlenih.

Izvoz u 40 zemalja

Direktor ove firme Mehmet Nasoz za Faktor kaže da je protekla poslovna godina bila odlična, te da je u firmi zaposleno u prosjeku 900 radnika.

– Tokom 2015. u pogonu Natrona proizveli smo ukupno 83.000 tona papira – objašnjava on, te dodaje da izvoze više od 90 posto svojih proizvoda.

Roba iz maglajske tvornice završava na tržištima više od 40 zemalja, od čega su najvažniji klijenti iz Italije i Turske u Evropi, te Egipta u Africi.

– Prošle godine uspješno smo priveli kraju i CHP postrojenje, odnosno izgradnju i pokretanje pogona za proizvodnju pare i energije na bazi biomase koju dobijamo od ostataka nakon proizvodnje u fabrici – kazao je Nasoz.

Ističe i da su u narednom periodu planirali povećanje proizvodnih kapaciteta pulpe, ali i instaliranje nove mašine za papir.

– Ovako veliki projekat će biti završen tokom perioda od 3 godine – kazao je direktor Natron Hayata Mehmet Nasoz.

Ambiciozni planovi kompanije su veliki podstrek lokalnom stanovništvu, čija egzistencija u najvećoj mjeri ovisi od rada ove kompanije, s obzirom na to da u Natronu radi 900 zaposlenih.

Saradnja s vlastima

Natron Hayat se na samom početku proizvodnje susretao s nizom izazova u poslovanju poput nedostatka sirovina koje nije bilo moguće nabaviti u BiH, ali i neispunjenom obećanju vlasti o subvencioniranoj cijeni struje. Situacija se u naredim godinama popravila, i iz ove firme ističu da je saradnja s lokalnim, kantonalnim i federalnim vlastima mnogo bolja.

Dio grupacije Hayat Holding

Natron Hayat osnovan je 2005. godine spajanjem Natron d.d. Maglaj i firme Kastamonu Entegre, koja je članica međunarodno poznate Hayat Holding grupacijeiz Turske.

Štete koje je pretrpjela kompanija Natron d.d. Maglaj tokom rata između 1992. i 1995. godine bile su opsežne, tako da je nakon osnivanja zajedničke kompanije 2005. godine bilo potrebno pokrenuti procese investicija i revitalizacije postrojenja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh