BIZnews

USAID predstavlja šokantne primjere javnih nabavki i u Banjaluci

U znak podrške lokalnim organizacijama koje se bore za transparentne javne nabavke, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) dovodi svoju kampanju pod nazivom“Mi plaćamo cijenu!” i u Banjaluku. Direktor USAID-a, Peter Duffy, među prvima će posjetiti izložbu u utorak, 2.februara u 12:30 u kafeu Mister X, u ulici Vojvode Radomira Putnika 9. Pozivaju se svi mediji da prisustvuju dogadjaju.

U sklopu kampanje USAID organizira putujuću izložbu: “Mi plaćamo cijenu: izložba šokantnih javnih nabavki u BiH”, kojom će se javnosti prezentirati netransparentnost i gubitci u javnim nabavkama. Izložba, koje se prikazuje u devet gradova BiH, predstavlja izbor najnečuvenijih primjera iz prakse u BiH koji pokazuju kako su netransparentni procesi nabavke napuhali cijene plaćene za zajednička dobra ili usluge.

Nakon izuzetne posjecenosti u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, ovaj svojevrsni Muzej šokantnih primjera javnih nabavki boravi u Banjaluci do 7. februara. Građani će moci vidjeti selekciju najneverovatnih primjeraka stvari nabavljenih putem netransparentnih javnih nabavki. Svi izloženi predmeti baziraju se na zvaničnim vladinim izvještajima, uključujući i revizorske nalaze.

Prema istraživanju službenih podataka od strane NVO Tender, primjerice, prošle je godine tek 25 posto javnih nabavki u BiH provedeno putem otvorenih i transparentnih procedura, što znači da je enormnih 75 posto ugovora o javnim nabavkama dogovoreno iza zatvorenih vrata.

Kampanja Mi plaćamo cijenu ima za cilj ohrabriti gradjane u zahtjevima za promjene u procesu javnih nabavki, pogotovu sad kad njihovi izabrani zastupnici u državnom parlamentu BiH razmatraju usvajanje 18 izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama. Izmjene i dopune su, u cilju unapređenja Zakona, kreirale lokalne organizacije: ACCOUNT Network, Tender, Transparency International, Fond otvoreno društvo i Udruženje poslodavaca u BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh