BIZnews

Pšenica i brašno – Trgovinski rat Srbije i Makedonije

Udruženje mlinara i pekara Žitovojvodina zatražilo je od nadležnih ministarstava da hitno uvedu mjere reciprociteta prema Makedoniji. Ovo je uslijedilo zbog odluke makedonskih vlasti o uslovljavanju uvoza pšenice i brašna.

No image - Haber.ba


Pšenica (Foto: Arhiva)

“Očekujemo od vlade da se “ugleda” na Makedoniju, zaštiti interese svoje privrede i hitno donese mere reciprociteta, kada je u pitanju uvozna roba iz Makedonije”, navodi se u dopisu koji je upućen Ministarstvu trgovine i telekomunikacija, kao i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

Žitovojvodina je izrazila uvjerenje da neće biti problem da se uvedu mjere reciprociteta za onu robu iz Makedonije koja se uvozi u Srbiju, a koja je za Makedoniju od posebne ekonomske važnosti.

“Odluka Makedonije direktno nanosi izuzetno velike ekonomske štete državi, posebo članicama Žitovojvodine kao značajnim izvoznicima pšenice i brašna, i direktno ugrožava višegodišnje poslovne odnose između naših firmi i dugogodišnjih poslovnih partnera u Makedoniji”, navodi se u pismu.

Žitovojvodina je posebno nerazumijevanje za odluku Makedonije izrazila zbog činjenica da se na taj način grubo krše osnovna pravila i obaveze članica CEFTA sporazuma, kojem pripadaju i Srbija i Makedonija.

Sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine, Đorđe Bugarin, izjavio je da Srbija treba odlučno da reaguje i “pokaže Makedoncima zube” po pitanju ograničavanja izvoza srpske pšenice i brašna u tu zemlju.

On je istakao da nije prvi put da se Srbija suočava s problemima u plasmanu pšenice i brašna u Makedoniju, ali da su do sada naše reakcije bile “dosta mlake”.

Bugarin je, na skupu u Privrednoj komori Beograda, ocijenio da efekti takvih mera “nisu najsretniji” ni po makedonsku stranu, uz tvrdnju da u toj zemlji očigledno postoji lobi koji bi da minira srpski izvoz pšenice i brašna.

Prema njegovim riječima, treba ozbiljno uzeti u obzir i uvođenje recipročnih mjera prema Makedoniji, kao što je, na primjer, donošenje mjera u vezi sa uvozom makedonskih vina u Srbiju.

Zamjenik direktora “Žitovojvodine”, Zdravko Šajatović, objelodanio je prije dva dana da Makedonija namjerava da za tamošnje uvoznike uvede takvu obavezu da za kilogram uvezene srpske pšenice moraju da kupe dva kilograma domaće pšenice.

Kada je riječ o brašnu, taj reciprocitet je kilogram srpske pšenice za četiri kilograma pšenice iz Makedonije, kazao je Šajatović.

On je najavio da će “Žitovojvodina”, koja okuplja žitarsko-mlinske organizacije iz Vojvodine i centralne Srbije, vrlo odlučno reagovati i predložiti uredbu koja će Makedonce “udariti tamo gde ih najviše boli”.

Naime, ta poslovna zajednica će predložiti da se za litar uvezenog makedonskog vina u Srbiju mora kupiti četiri litra vina iz Srbije.

Pomoćnik srpskog ministra spoljne i unutrašnje trgovine, Bojana Todorović, kazala je juče Tanjugu da će Srbija uvesti recipročne mjere prema Makedoniji, ukoliko problem ograničavanja izvoza pšenice i brašna u tu zemlju ne bude rešen u okviru CEFTA.

Todorović je istakla da Srbija nije dobila zvaničnu informaciju da je Vlada Makedonije usvojila mjeru kojom se ograničava izvoz pšenice i brašna iz Srbije u tu zemlju, ali da se u praksi ta mjera već sprovodi.

Ona je dodala da je Srbija spremna da reaguje u okviru CEFTA sporazuma i pokrene proceduru za rješavanje spora, dodajući da Srbija tim povodom traži hitnu sjednicu zajedničkog komiteta CEFTA, koji je glavni organ i nadležno tijelo za rješavanje ovakvih situacija.

(b92)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh