BIZnews

Bez podjele – Prvi sindikalac Bosnalijeka tvrdi: Nema razdora među radnicima

Edhem Mulaosmanović, predsjednik Sindikalne organizacije Bosnalijeka, za Oslobođenje kaže da su nedavna obraćanja "grupe radnika" i "nepotplaćenih radnika" napisana s ciljem stvaranja razdora i da iza njih ne stoje uposlenici Bosnalijeka.

No image - Haber.ba


Bosnalijek (Foto: arhiva)

Spontano okupljeni

Prvog dana jula u Bosnalijek je na posao došao novi v. d. direktor Nedim Uzunović, kojeg je 13. juna imenovao Nadzorni odbor izabran na Skupštini dioničara 25. maja. Ovaj NO priznala je Komisija za vrijednosne papire FBiH. No, rad Komisije spori druga strana dioničara, koja je 22. juna ove godine održala još jednu Skupštinu dioničara, a na kojoj je izabran paralelni nadzorni odbor koji podržava v.d. direktor Šefik Handžić. Njega je, opet, imenovao raniji Nadzorni odbor na čijem čelu je bio sad već razriješeni Veljko Trivun. Cijela situacija kulminirala je kad je Uzunović u ponedjeljak došao na posao.

– U ponedjeljak, nakon što je došao v.d. direktor, desio se napad na kapiju Bosnalijeka. Bio sam prisutan. Intervenisali su pripadnici zaštitarske agencije koja radi u Bosnalijeku, a mi radnici smo se spontano okupili da zaštitimo kompaniju. Ovi što su došli su veoma sumnjivo izgledali, navodno se radi o nekoj zaštitarskoj agenciji za koju ne znamo ko je angažovao. Oni su nasrnuli na kapiju i na naše zaštitare. Šta su htjeli, možemo samo nagađati. Nakon našeg okupljanja, oni su se povukli, kaže Mulaosmanović.

Od ponedjeljka su radnici na oprezu i spremni su spriječiti eventualni nezakonit ulazak u kompaniju. Mulaosmanović kaže da radnici, njih 650 okupljenih u Sindikalnu organizaciju, postupaju po svojoj savjesti i da im je jedini cilj zaštititi svoju kompaniju.

– Uzunovića je izabrao NO koji je upisala Komisija za vrijednosne papire. Rješenje situacije u Bosnalijeku vidim kad svi koji su nadležni po zakonu odrade svoj dio posla, poručuje Mulaosmanović.

Nema podjele

Proteklih dana su u javnost plasirana saopštenja potpisana sa “nepotplativi radnici Bosnalijeka” ili “grupa radnika”, a kojima se Uzunović optužuje za nasilan ulazak u kompaniju. Mulaosmanović smatra da iza takvih pisanja uopšte ne stoje radnici Bosnalijeka, te da su to pokušaji zloupotrebe i razdora. 

– Ja sam ovdje dnevno do 20 sati, ne vidim bilo kakvu podjelu među radnicima. Zvanično sam dobio od sindikalnih povjerenika odgovore da niko nema primjedbi. Ne znam ko to plasira i ko, ustvari, želi da zloupotrijebi radnike u svemu ovome. Radnici su apsolutno jedinstveni, odazivaju se radnim zadacima. Zabrinuti su sadašnjom situacijom, jer to može uticati na njihovu budućnost. Očekujemo da će stvari sada krenuti nekim zakonskim putem nakon upisa NO, da će se pravni vakuum tako riješiti, pojašnjava Mulaosmanović.

(oslobođenje.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh