BIZnews

Sarajevo – Otpušteni radnici Grasa vraćeni na posao, preduzeće pred kolapsom

Radnici Grasa koji su za vrijeme nelegalnog štrajka u aprilu ove godine otpušteni, vraćeni su na posao.

No image - Haber.ba


Štrajk radnika GRAS-a (Foto: arhiva)

– Radi se o sedam radnika kojima je tadašnja v.d. direktorica Grasa Mubera Begić – Žiga prvo uručila otkaze, a potom ih je vrlo brzo vratila na posao. Oni sasvim normalno rade i to je odluka koja je donesena prije nego što sam došao na mjesto v.d. direktora, kazao je Omer Hadžiomerović, v.d. direktor Grasa.

– Situacija u preduzeću krajnje zabrinjavajuća i nama za sat vremena mogu biti blokirani svi računi. To znači da bi mogao nastati haos i da bi moglo doći do potpune obustave saobraćaja. Ukoliko nadležni u Vladi Kantona Sarajevo ne poduzmu odgovarajuće mjere, Grasu i 1.729 radnika prijeti potpuni kolaps, kazao je jučer na konferenciji za medije Hadžiomerović, dodajući kako Gras sa gubicima posluje od 2000. godine, te da je kompletna imovina pod hipotekom.

Tenderi i javni pozivi 

– Zbog neizmirenih poreskih obaveza ne možemo se prijaviti na tendere i javne pozive. Ukoliko se hitno ne nađu rješenja, situacija će se dodatno usložnjavati i dovesti do potpunog kolapsa, a samim tim i blokade saobraćaja u KS-u. Ukupne dospjele, a neizmirene obaveze sa 15. junom iznose 85,3 miliona maraka. Značajne pozicije zauzimaju neizmirene obaveze za poreze i doprinose po osnovu plata koje se ne izmiruju redovno od novembra 2008. godine u iznosu od 62 miliona i 200 hiljada maraka, neisplaćene neto plate za april i maj od oko tri miliona KM, za neisplaćeni topli obrok za april i maj 756.240 KM. Tu su i neizmirene obaveze po osnovu plata iz ranijih perioda od 528.896 KM, neuplaćeni PDV 2,8 miliona KM i to za period od novembra 2012. do maja ove godine, kazao je Hadžiomerović.

Zatezne kamate

Prema riječima Hadžiomerovića, Uprava za indirektno oporezivanje BiH pokrenula je postupak prinudne naplate i donijela rješenje o registraciji imovine koja je pod hipotekom i po tom rješenju Gras mora platiti PDV od 650 hiljada KM, odnosno milion KM kada se uračunaju zatezne kamate.

– Nakon toga očekujemo blokadu svih računa od Uprave za indirektno oporezivanje sa 15. avgustom kao krajnjim rokom, a to se može desiti i za sat vremena. Problem su i obaveze za račun za struju od 2,9 miliona KM i ako dođe do isključenja struje u podstanicama onda će odvijanje saobraćaja biti upitno. Dugovanja prema dobavljačima su šest miliona i pokrenute su brojne tužbe i opomene pred tužbu, tako da smo u dugovima na svim stranama, istakao je Hadžiomerović.

Preduzeće bi se moglo stabilisati sa tarifnim sistemom jer bi tada, prema riječima Hadžiomerovića, mogli ekonomski poslovati.

– To ne bi značilo povećanje cijena karata, već samo ravnomjerniju raspodjelu para od prodaje kupona. Kada bi mi dobili 53 marke koliko košta kupon, svaki mjesec poslovali bismo pozitivno i imali bismo između dva ili tri miliona KM ekstraprihoda. Međutim, kroz subvencioniranje Vlade KS-a dobijamo samo 14 KM i to je problem, zaključio je Hadžiomerović. 

Pad prihoda od prodaje karata

Prihodi od prodaje karata stalno opadaju i umanjenja prihoda od 2011. do 2013. godine iznose 16,4 miliona KM ili mjesečno oko 566.900 KM.

– Ogroman problem predstavlja i manjak vozila jer trenutno imamo 309 vozila, što je za 30 vozila manje u odnosu na 2010. godinu. Tehnički su ispravna 152 vozila i zbog toga su ispuštene brojne vožnje na pojedinim linijama, kazao je Hadžiomerović.

Tužbe radnika

Na osnovu kolektivnih ugovora o pravima uposlenika 1.141 radnik je tužio Gras i to će preduzeće koštati 30 miliona KM.

– Do sada su izvršene tri tužbe u iznosu od 102.139 KM. Imamo dva radnika koja idu u penziju i koja će nas također tužiti ako ne uplatimo 48 hiljada KM, istakao je Hadžiomerović.

(oslobođenje.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh