BIZnews

RS stagnira – Građevinarstvo u FBiH u zamahu, u RS-u u padu

Građevinarstvo u Federaciji BiH ove godine je u snažnom zamahu zahvaljujući radovima na Koridoru Vc, dok je u Republici Srpskoj u stagnaciji.

No image - Haber.ba


Gađevinarstvo Foto: (arhiva)

U prvih pet mjeseci ove godine ukupni izvršeni građevinski radovi u FBiH, prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, iznose 264,3 miliona KM i u odnosu na isti period bilježe porast od 17,7 posto.

Od toga na objekte visokogradnje odnosi se 35,3 % izvršenih radova, a na objekte niskogradnje 64,7%.
Istovremeno, prema podacima Zavoda za statistiku RS, u prvih pet mjeseci ove godine vrijednost izvršenih radova manja je za 2,0% u odnosu na isti period prethodne godine.

Građevinari u FBiH u maju ove godine imali su ukupno ugovorene radove u vrijednosti 401,8 miliona KM, a od 264,3 miliona izvršenih radova, 93,2 miliona KM odnosi se na zgrade, a 171,1 milion na ostale građevine.
Na gradilištima u Federaciji BiH u maju je ukupno bilo angažovanih 8.739 radnika, od čega 7.040 čine radnici na gradilištima, a 1.699 radnici na rukovodećim i općim poslovima.

Najveći dio radnika angažovan je na objektima niskogradnje – 56,6 posto.
U RS-u broj radnika na gradilištima manji je za 4,8 odsto u odnosu na prosječan broj radnika u 2012. godini.

(haber.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh