BIZnews

“Organik Elhamra” zainteresovana za otkup organskih proizvoda iz BiH

Predstavnici Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH razgovarali su s predstavnicima turske kompanije A&L Organik Elhamra sa sjedištem u Istanbulu, čija je proizvodnja već 11 godina orjentisana na organsko sušeno voće, saopšteno je iz ovog saveza.

Predstavnici ove kompanije su izrazili želju za dugoročnom ugovorenom proizvodnjom i otkupom organskih certificiranih proizvoda, pri čemu je predsjednik Saveza, Sejad Herceg, naveo da je planirano uključiti oko 500 ljudi u navedeni projekat.

Planiran je otkup sušenog voća (malina, kupina, borovnica, aronije, drijenjka…), kao i žitarica u zrnu, piše “Biznis info“…

Također, u narednom periodu je planirano podizanje novih zasada voća, koji će biti pod organskim statusom, dok će organski poljoprivredni proizvođači imati zagarantovan otkup.

Predstavnici turske kompanije su obišli imanje i pogone Organske proizvodnje “Herceg“, te kompanije Halilović d.o.o. iz Ilijaša, koje dugi niz godina imaju certifikate organske proizvodnje.

“Prepoznat je potencijal i kvalitet organskih proizvoda, pa se nadamo da će i nadležne vlasti u narednom periodu podržati organske poljoprivredne proizvođače, da bi u konačnici imali proizvod konkurentan na evropskom tržištu i iskoristili nebrojene prednosti koje organski sektor može ponuditi našoj državi”, saopšteno je iz Saveza Organsko FBiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh