BIZnews

Stare kamene kuće – Srbi sve više kupuju nekretnine u Istri

Istra je i ove godine top-destinacija za srpske turiste koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku. Međutim, sada raste i interes Srba za kupovinu starih kamenih kuća

No image - Haber.ba


Stare kamene kuće (Foto: Ilustracija)

Sigurnost je prvi razlog jer godinama nije bilo ozbiljnijih incidenata.

“Svakog dana nam dolazi neko iz Srbije sa pitanjima o prodaji nekretnina, a posebno ih interesuje Umag, Poreč i Pula. Iako cijene više nisu male, mnogi građani Srbije ove su godine kupili kuće, a sve je više onih koji se raspituju”, kaže Anemarija Franćeski, koja godinama vodi nekoliko agencija za prodaju nekretnina u Istri.

Najčešće je riječ o starim kućama čije su cijene između 100.000 i 150.000 eura, ali u konačno uređenje se treba uložiti još dosta novca. Do prije desetak godina takve su kuće stajale 30.000 eura, ali su ih u međuvremenu pokupovali građani Hrvatske i Italijani, pa sada cijene rastu iz godine u godinu.

“Mnogi iz Srbije, koji su zainteresovani za kupovinu kuća, ne žale se na cijene, jer tvrde da su cijene nekretnina, recimo u Beogradu, znatno više”, tvrdi Franćeski.

Pretpostavlja se da se Srbi za kupovinu odlučuju i zbog ulaska Hrvatske u EU, jer vjeruju da je sada i pravni sistem mnogo sigurniji.

U Istri procjenjuju da će do kraja godine oko sto kuća prijeći u srpske ruke, ali kupci još nerado govore o tome. Najveći su im “konkurenti“ Rusi, koji često u posljednjem trenutku ponude višu cijenu i postanu vlasnici kuća.

U agencijama za nekretnine kažu da kupci iz Srbije najčešće traže kamene kuće, a tek onda apartmane i stanove. Blizina mora nije uslov, jer se mnogi odlučuju i da sami kasnije grade bazen uz stare kamene kuće u unutrašnjosti Istre.

(b92)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh