BIZnews

Od ove zimske sezone na Bjelašnici u funkciji četverosjed i šestosjed

Sarajevo bi ove godine moglo dočekati zimu u pravom svjetlu. Ne želeći slučaju propuštati zimsku turističku sezoni, olimpijska ljepotica Bjelašnica ove godine, bez obzira na sniježne padavine, imaće zasniježene cijele sky staze.

U funkciji bi trebali biti i šestosjed i četverosjed koji će zabavu na Bjelašnici učiniti potpunijom.

“Sa 16 miliona maraka, 6 miliona iz ušteda i 10 miliona iz kredita, Vlada Kantona Sarajevo je napravila projekat kojim će se cijela staza zasniježiti, ova staza je kolijevka, a na njoj će vas  šestosjed za pet i po minuta dignuti iznad podstanice i odvesti na naredni proplanak sa kojeg se skija mnogo duže. Ovim će se i skijna sezona znatno produžiti  jer se na gornjim dijelovima Bjelašnice zadrži snijeg skoro do maja. U funkciji će biti  i novi četverosjed koji će vas sa međustanice dignuti skroz do vrha”, izjavio je Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo (KS).

“Ovo je jedan od bitnijih ovogodišnjih projekata Vlade KS i trebao bi u narednih 10 godina Bjelašnicu pozicionirati kao centar skijaških sportova u regionu”, tvrdi Konaković ističući da je bitno da se gazduje domaćinski, upravlja domaćinski, da se prihoduje tek onoliko koliko treba…

Pored navedenog projekta na Bjelašnici, Konaković ističe i da je od presudnog značaja projekat izgradnje vodovoda Trnovo za snabdijevanje Bjelašnice što bi se trebalo odraziti i na Vodovod Sarajevo jer se trenutno voda sa Ilidže ispumpava na Bjelašnicu što pored vode iziskuje i velike troškove gubitka energije. Premijer Konaković ističe i da će se realizacijom ovih projekata biti u mogućnosti da se viškovi vode spuste tim cjevovodom do područja Ilidže.

“To su dva infrastrukturna projekta u toku, mi naredne godine počinjemo sportski kompleks vrijednosti od oko 8 miliona maraka, novu dvoranu zatvorenu, nove zatvorene prostore za fudbal, dakle vještačku travu, sve na Bjelašnici”, najavio je Konaković.

Premijer Konaković najavljuje i da će kanton finansijski pomoći fudbalskim klubovima Sarajevo i  Željezničar te Košarkaškom klubu Bosna. Ističe i da je Vlada KS infrastrukturno već podržala te klubove jer besplatno treniraju u kulturno sportskom centru Skenderija i u Zetri i u novom sportskom centru u Novom Sarajevu  gdje besplatno čak i utakmice igraju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh