BIZnews

Mala privatizacija u Hidrogradnji – Umjesto posla, prodaja imovine?

Radnike Hidrogradnje d.d. Sarajevo zabrinula je i zgrozila odluka Nadzornog odbora preduzeća o prodaji imovine kroz postupak male privatizacije.

No image - Haber.ba


Radnici Hidrogradnje d.d. Sarajevo (Foto: arhiva)

Vlada FBiH je na 79. sjednici dala prijedlog odluke na davanje saglasnosti na ovu odluku, a radnici tvrde da su, umjesto obećanog posla, dobili prijedlog za prodaju imovine.

Bumerang u leđa

Zgrada Direkcije Hidrogradnje, koja se nalazi u sarajevskoj Ulici Hamdije Kreševljakovića 19, navodno je prva na listi male privatizacije. Iz Sindikata Hidrogradnje tvrde da se Nadzorni odbor odlučio na ovaj potez nakon što im nije uspjela velika privatizacija.

– Mislimo da je ovo sve režirana igranka uprave zbog para iz inostranstva. Na posljednjem sastanku radnika i direktora Džemaludina Peljte zahtijevali smo posao, išli do Ensada Karića, direktora Autocesta FBiH, pokušali napraviti neki plan, međutim, dobili smo bumerang u leđa: prijedlog za prodaju imovine koji je Nadzorni odbor, sa predsjednikom Emirom Felićem na čelu, odlučio proslijediti Vladi FBiH, smatra Redžep Tufekčić, predsjednik Sindikata.

Radnici naglašavaju da će ponovo pokušati dogovoriti sastanak sa direktorom Peljtom, ali i sa predsjednikom i članovima NO Belmom Mujadinović i Ibrom Buljubašićem, od kojih će zahtijevati odgovore na pitanja zbog čega prodaja imovine i gdje su rješenja za nedostatak posla. Poslat će zahtjev za sastanak danas, a nadaju se da će im biti odobren u srijedu.

Nema junskih plata

Radnici nekadašnjeg najvećeg građevinskog giganta mišljenja su da jedino oni mogu spasiti firmu, čije je rušenje sasvim očito i sistematski planirano, a iza kojeg stoji uprava preduzeća.

Kako kažu, pokušavat će na sve moguće načine doći do posla na tunelima, cestama, mostovima.

– Zanimljivo je, recimo, da je jedan od članova NO Ibro Buljubašić rukovodilac građevinske kompanije Entea Sarajevo, koja je preuzela sve radove na tunelu Vijenac, koridor 5c, a mi nemamo osnovne materijale za rad i još nas povlače sa mnogih ruta, dodaje Tufekčić.

Kako je potvrđeno, isplata plata za maj je uredno završena, dok o plati za juni nema ni govora. Radnici će, između ostalog, na planiranom sastanku sa direktorom i članovima NO tražiti odgovor i na ovo pitanje.

(oslobođenje)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh