BIZnews

Rušenje sna – Čak 4 od 5 Amerikanaca na ivici siromaštva!

Sa nezaposlenošću, siromaštvom i zavisnošću od socijalne pomoći suočava se četiri od pet Amerikanaca što je jasan pokazatelj opadajuće ekonomske sigurnosti i gubljenja "američkog sna".

No image - Haber.ba


Prodaja kuća u SAD (Foto: USA Today)

Istraživanja pokazuju da jaz imeđu siromašnih i bogatih u SAD postaje sve veći, a jedan od glavnih razloga za ovakvo stanje stvari jeste gašenje dobro plaćenih manufakturnih poslova.

Ova otkrića su objavljena paralelno sa pokušajima američkog predsednika Baracka Obame da obnovi prioritete svoje administracije i, kako je naglasio u svojim posljednjim govorima, “iznova izgradi lestvice mogućnosti” i preokrene nejednakost u prihodima.

Dok ne bijelačka populacija preuzima brojčani primat u SAD, nameće se pitanje kakav je program potreban kako bi se premostile nejednakosti – s jedne strane nalaze se afirmativne akcije koje su istorijski pokušavale da eliminišu rasne barijere koje su smatrane preprekom za ekonomsku jednakost, dok se na drugoj strani nalazi poboljšanje socijalno-ekonomskog statusa za sve, bez obzira na rasnu pripadnost.

Nevolje su u posebnom porastu među bjelačkom populacijom. Pesimizam među pripadnicima ove rasne grupe, u vezi sa ekonomskom budućnošću njihovih porodica, najviši je od 1987. godine, a čak 63 procenata bijelaca ekonomiju je ocijenilo kao “siromašnu”.

Rezultati istraživanja pokazuju da su rasne i etničke manjine podložnije životu u siromaštvu, ali i da su rasni dispariteti po pitanju siromaštva, od 1970. godine, znatno suženi.

Tako je danas broj siromašnih u Americi na rekordnom nivou – 46,2 miliona, ili 15 procenata populacije, a glavni uzrok je ovakvih podataka jeste nezaposlenost koja je uslijedila nakon recesije.

Iako je nezaposlenost crnaca i Hispano Amerikanaca skoro tri puta veća, sveobuhvatno gledano, dominantno lice siromaha je bijelo.

Više od 19 miliona bijelaca je palo ispod linije siromaštva, odnosno imaju prihode ispod 23.021 dolara godišnje za četvoročlanu porodicu.

Predviđanja govore da će, do 2030. godine, ukoliko se nastavi vladajući trend, oko 85 procenata radno sposobnih Amerikanaca osjetiti posljedice ekonomske nesigurnosti.

(kurir)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh