BIZnews

Kakve su posljedice – Mini hidroelektrane i turizam – mogu li zajedno?

Dok Europska unija preko IPA fondova, financijski pomaže razvoj turizma uz troimenu zapadnohercegovačku rijeku Tihaljinu- Trebižat- Mlade, kantonalna vlast planira izgradnju minihidroelektrana na ovoj rijeci.

No image - Haber.ba


(Foto: dw.de)

Pod imenom Tihaljina, troimena zapadnohercegovačka rijeka izvire u mjestu Peć-Mlini u općini Grude, gdje se nalazi istoimena hidroelektrana, izgrađena prije 8 godina, za sada jedina na ovoj prekrasnoj rijeci punoj brzaka i vodopada.

 

Na jednom od njih – vodopadu Kravice i kupalištu ispod vodopada, 25 kilometara nizvodno, u općini Ljubuški ovih je vrućih ljetnih dana kao u košnici. Hrvoje iz Mostara doveo je na Kravice svog prijatelja Miroslava iz Zagreba.

 

„Hrana je odlična, ambijent je savršen, sve je odlično, sve je savršeno”, zadovoljan je Miroslav. Dodaje kako je ovdje puno ljepše nego na zagrebačkom jezeru Jarun.

 

Silvija je, na vodopad Kravice stigla iz Mararske.

 

„Puno je ljudi ove godine. Prošle godine nije bilo ovako, bilo je malo intimnije. Voda je odlična, hrana je najbolja”, kaže Silvija.

„Peć- Mlini“ rashlade kupalište

 

I ugostitelji na Kravicama, zadovoljno trljaju ruke. Tvrde, međutim, kako prilikom rada Hidroelektrane Peć-Mlini voda u rijeci naraste za 20 centimetara i kupalište ispod vodopada Kravice se rashladi, što za sada, kažu, na sreću, ne odvraća posjetitelje od dolaska na Kravice.

Osim kupanja ispod vodopada Kravice, turiste posljednjih godina privlači i kanu- safari, vožnja kajakom od kupališta Božjak, 4-5 kilometara ispod vodopada Kravice, do ušća rijeke, koja se u ovom dijelu naziva Trebižat, u Neretvu kod Čapljine.

Što bi se, međutim, dogodilo kada bi uzvodno od vodopada bilo izgrađeno 6 minihidroelektrana, kako što to predviđa prijedlog prostornog plana Zapadnohercegovačkog kantona? Protiv toga se pobunila općina Ljubuški. Voditeljica općinskog odjela za urbanizam Lucija Mikulić kaže kako se prostornim planom štiti široki pojas uz rijeku, a istovremeno se predviđa izgradnja minihidroelektrana na rijeci, što, veli, predstavlja konflikt u prostoru, jer su, kako tvrdi, hidroelektrane i zagađivači. Ekolog Marinko Dalmatin, kaže kako minihidroelektrane nisu klasični zagađivači, ali, dodaje utječe na floru i faunu.

 

Odrediti biološki minimum

 

Nameće se pitanje je li moguće na troimenoj zapadnohercegovačkoj rijeci proizvoditi struju, razvijati turizam i uz to očuvati biljni i životinjski svijet. Dalmatin kaže kako se na to pitanje ne može jednoznačno odgovoriti.

 

“Jedna je kanadska firma radila stratešku studiju o tome, ali je ona odbačena”, tvrdi Dalmatin.

 

Pojašnjava, kako, je u slučaju izgradnje minihidroelektrana važno definirati biološki minimum proticaja vode kroz korito i mehanizam nadzora osiguranja definirane razine vode, kako bi se sačuvala biološka raznolikost.

 

Građevinski inžinjer Krešimir Šaravanja, čija je tvrtka IGH Mostar sudjelovala u izradi nacrta prostornog plana Zapadnohercegovačke županije kaže kako on nije ni za, ni protiv izgradnje minihidroelektrana.

 

„Mi smo u prijedlogu prostornog plana samo predvidjeli takvu mogućnost. Jer ako se to ne predvidi, onda ne postoji zakonska osnova za njihovu izgradnju narednih 5 godina, u kojem se razdoblju prostorni plan ne može mjenjati”, kaže Šaravanja. Premijer Zapadnohercegovačkog kantona Zdenko Ćosić, pak, objašnjava da to što je Prostornim planom predviđena izgradnja minihidroelektrana ne znači da će se one i graditi, jer građavinske dozvole izdaju općine, a ne županija. „ Ništa se prostornim planom ne prejudicira niti se išta može, u tom smislu, raditi bez lokalne zajednice, odnosno općinskih vlasti,” kaže Ćosić.

(dw.de)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh