BIZnews

Siromaštvo i inflacija – Polovina Britanaca jedva plaća račune

Privreda Velike Britanije, vrijedna 2,3 biliona dolara, raste drugi kvartal za redom sa rastom od 0,6 posto i, iako je centralna banka podigla predviđanja rasta, kao problem, osim političkog, "visi" i rast siromaštva i inflacije.

No image - Haber.ba


Velika Britanija (Foto: Arhiva)

To je drugi uzastopni rast nakon prvog kvartala ove godine kada je britanska ekonomija rasla po stopi od 0,3 posto, piše Reuters.

Prema službenim podacima britanskog zavoda za statistiku uslužni sektor rastao je u drugom kvartalu za 0,6 posto, građevinski sektor 0,9 posto, a poljoprivredna proizvodnja 1,1 posto.

Kompanije se sve više prilagođavaju stavu da se moraju pokrenuti kada je izvoz u pitanju, a to nagovještava još bolji oporavak, izjavio je za New York Times izvršni direktor Britanske trgovinske komore John Longworth.

U svjetlu ovih vijesti i centralna banka (Bank of England) izmijenila je svoja predviđanja za iduću godinu, pa je novi guverner Mark Carney najavio da banka podiže izgledni rast sa 0,8 posto na 2,8 posto.

Ako se ova predviđanja ostvare biće to najveći godišnji rast Velike Britanije od 2007. godine i siguran izlazak iz recesije u 2015. godini. Međutim, ovaj veliki uspjeh šeste po veličini svjetske ekonomije ima i svoje naličje.

Prvo, problem je politički i, kako piše Reuters, pitanje je hoće li se trenutna vlada Davida Camerona usuditi da nastavi sa sprovođenjem reformi i mjera štednje s obzirom na parlamentarne izbore za dvije godine.

Drugo, problem je porast broja siromašnih i sve manje posla za radnike s srednjom i nižom stručnom spremom, a ne treba zanemariti ni inflaciju koju centralna banka još uvijek nije obuzdala.

Kako piše The Economist, dok je britanski BDP rastao, rasle su i cijene nekretnina i to za četiri posto. Prema istraživanju koje je provela vlada Velike Britanije, gotovo 52 posto stanovništva jedva plaća svoje račune.

Koliki je to problem za državu pokazuje i najava centralne banke da će kamatne stope ostati na istom nivou sve dok stopa nezaposlenosti ne padne ispod sedam posto.

Naime, gotovo 40 posto Britanaca trenutno živi na granici siromaštva i opasno je blizu onih 10 posto koji su već ispod te granice.

(poslovni dnevnik)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh