BIZnews

"Poklon" nove članice EU – I Hrvatska spašava Grčku?

Grčkoj će biti neophodne nove milijarde eura pomoći, a u spasavanju ove zemlje prvi put će učestvovati i hrvatski poreski obveznici.

No image - Haber.ba


Hrvatske kune (Foto: Arhiva)

Njemački ministar finansija Wolfgang Scheuble priznao je da će Grčkoj 2015. godine biti neophodno uplatiti i treću tranšu pomoći, nakon prve dvije koje su iznosile 215 milijardi eura, a Deutsche Zeitung je iz izvora bliskih ministru saznao da će se grčke dubioze prvi put, barem delimično, finansirati iz budžeta EU.

Pomoć će ići iz budžeta EU, to je jedina preostala opcija, a novi krediti ne dolaze u obzir jer bi to još više povećalo nepodnošljivo visok grčki javni dug, kazao je izvor blizak njemačkoj vladi.

Ako treća pomoć Grčkoj bude iznosila 11 milijardi eura, i cijela bude finanasirana iz budžeta EU, poreski obveznici iz Hrvatske bi u tom slučaju za spas Grčke mogli da platie 280 miliona kuna (cca. 37,4 miliona eura). Naime, Hrvatska u ukupnom BDP-u i budžetu EU učestvuje sa 0,34 posto, a pojedina zemlja u pomoći učestvuje upravo sa veličinom svog udela u ukupnoj ekonomiji Unije.

Od ukupno 11 milijardi eura hrvatski bi udio u spasu Grčke mogao da iznosi 37,4 miliona eura (280 miliona kuna). Najviše će opet platiti Nijemci, koji se zato i najviše bune protiv nove pomoći Grčkoj. Njemačka ekonomija u privredi EU učestvuje sa 28 posto, i zato bi njemački udio za pomoć Grčkoj mogao iznositi dodatne tri milijarde eura.

Njemačku javnost iznenadilo je priznanje ministra finansija Scheublea da će nova pomoć Grčkoj biti nužna, jer je njegovoj šefici kancelarki Angeli Merkel ’grčko pitanje’ tabu tema u predizbornoj kampanji.

Njemački ministar finansija izjavio je da očekuje da će budući paket pomoći Grčkoj biti znatno manji u odnosu na postojeće pakete.

Novi paket pomoći zavisiće od toga da li će Atina ispuniti svoje obaveze, a suma će biti značajno manja u odnosu na dosadašnje programe, jer će Grčka u to vrijeme bilježiti primarni suficit. Scheuble je odbio da komentariše eventualne cifre ili mjere, navodeći da će odluke o tome biti donijete iduće godine. Ministar je, međutim, ponovo odbacio ideju o novom otpisu grčkog duga, nakon prošlogodišnjeg.

(večernji)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh