BIZnews

Hrvatska zbog jedne riječi vraćala vino iz BiH

Uporedo s problemima u vezi s izvozom voća i povrća za Hrvatsku, koji je kulminirao prošlog ljeta, BiH je imala i velike probleme u vezi s plasmanom vina na susjedno tržište.

Vino - Avaz.ba

Problemi su se javili zbog pojedinih propisa donesenih u Hrvatskoj, a koji su, prema mnogima, ništa drugo nego necarinska barijera kojom su komšije zaštitile domaće proizvođače.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazali su da su problemi krenuli sa početkom prošle godine kada su proizvođači vina iz BiH obavijestili bh. institucije o otežanom stavljanju u promet vina na tržište Hrvatske s oznakom geografskog porijekla, te oznakom kvaliteta vina, kao što je “vrhunsko” i “kvalitetno”…

“Manifestovani su kroz obavezu naših vinara koji izvoze da mijenjaju oznake koje stoje na etiketama vina. Otežano stavljanje u promet vina nastalo je i kao rezultat primjene novih pravila o vršenju kontrole vina u rinfuzi i pretpakovinama porijeklom iz trećih zemalja, a koja stavljaju na raspolaganje poljoprivrednom inspektoru i ovlaštenom kontrolnom organu neuobičajeno dug period u kojem se uzorci za analizu i rezultati analize vina iz uvoza trebaju uzeti i dostaviti licu koje se bavi prometom vina, a što je uslov za svaku dalju aktivnost s uvezenim vinima”, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Od tada je uslijedio i niz aktivnosti kako bi se prijavljeni problemi riješili, a kako hrvatska strana nije bila zainteresovana za to, BiH je o svemu obavijestila Evropsku komisiju, što su uradile i ostale zemlje u regionu koje su se suočile s istim problemom.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH kažu kako hrvatska strana zagovara da se na uvezenim proizvodima ne može pisati na hrvatskom jeziku, jer se navodno njihovi potrošači dovode u zabludu da je u pitanju domaći proizvod.

“Zbog toga smo preko Odbora Evropske komisije tražili tumačenja gdje smo kazali da je jedan od tri jezika u BiH i hrvatski, te da se takav proizvod ne može vraćati jer smo napisali na jednom od svojih jezika”, kazali su u Vanjskotrgovinskoj komori.

Sa druge strane, Hrvatska je bez problema prošle godine uvozila vino u BiH, što pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Do kraja novembra u BiH su izvezli vino vrijedno 7,7 miliona maraka, dok je sa druge strane BiH, i pored barijera, uspjela da izveze u Hrvatsku vina u iznosu od 1,95 miliona KM.

Iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede ranije su, odgovarajući na optužbe Makedonije, koja je najavila kontramjere, poručili kako nikome nisu zabranili uvoz vina, već da su izjednačili postupke kako za domaće proizvođače, tako i za sve ostale.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh