BIZnews

Neum – Zbog loše ceste "izgubljeno" 10.000 turista iz Rusije, Ukrajine i Turske!

Ogroman 
broj turista 
iz Rusije, Ukrajine i Turske bio je spreman doći u Neum gdje im ne trebaju vize kao što je to sada slučaj sa Hrvatskom nakon ulaska u Evropsku uniju (EU).

No image - Haber.ba


Ljetovanje u Neumu (Foto: Večernji)

Lokalna vlast u Neumu i ovdašnji turistički radnici već godinama upozoravaju na štetnost i sve posljedice koje po neumski turizam donosi jako loša saobraćajnica koja od centra Neuma preko Hutova i Stoca vodi do Mostara dok se jedan krak te katastrofalne ceste odvaja i prema Čapljini.

Kilometarske kolone

Uska i krivudava saobraćajnica s dosta opasnih uspona i nizbrdica ne većem je dijelu toliko loša i neuslovna da se i obični automobili jedva kreću i mimoilaze, a o avanturama prometovanja autobusa i kamiona se i ne govori. Naprimjer, ako jedan autobus, ili kamion malo zastane na dijelu te saobraćajnice dolazi do totalnih zastoja i velikih gužvi te naravno i do velike nervoze među vozačima.

I takva je saobraćajnica jedina veza Neuma sa unutrašnjošću BiH, a sve je još gore nakon ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju jer mnogi turisti iz BiH uprkos spoznaji da je putovanje teško ipak saobraćaju tom cestom jer im do Neuma ne trebaju pasoše i ne moraju ići u kilometarske kolone na graničnim prelazima s Hrvatskom, između Čapljine i Metkovića.

Koliko je ova saobraćajnica zaista pogubna za neki kvalitetniji razvoj neumskog turizma i opštine Neum u cjelini, pokazuju i neki konkretni podaci od kojih su neumski turistički radnici samo dobili veliku glavobolju tokom ove turističke sezone.

“Zbog problema prevoza tom saobraćajnicom, svi su nam inputi skuplji 20-30 posto u odnosu na unutrašnjost BiH, a turisti teško razumiju kada im kažemo da nemamo direktnu autobusnu liniju iz Neuma prema unutrašnjosti BiH. Tako strancima ne možemo objasniti da, naprimjer, ne mogu busom do Mostara ili Sarajeva.

Da stvar bude još gora ogroman broj turista iz Rusije, Ukrajine i Turske bio je spreman doći u Neum gdje im ne trebaju vize kao što je to sada slučaj sa Republikom Hrvatskom nakon ulaska u Evropsku uniju. Nažalost, zbog nepostojanja te kvalitetne saobraćajnice između Neuma i Mostara ruski touroperator nam je otkazao sve aranžmane jer su vidjeli da je dosta naporno pa skoro i nemoguće prometovanje od mostarskog aerodroma do Neuma.

Gubitak noćenja

Radi se o nekih 7000 samo ruskih turista koji su bili spremni ostati u Neumu i po desetak dana. Stoga nije teško izračunati koliko je Neum izgubio turista i noćenja u ovoj sezoni zbog te loše saobraćajnice, istiće Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih radnika opštine Neum. Na pogubne posljedice po neumski turizam upozorava i neumski načelnik dr. Živko Matuško.

“Ni sami više ne znamo koliko smo sve puta slali molbe za pomoć svim mogućim institucijama u BiH po pitanju slabe saobraćajne povezanosti Neuma sa unutrašnjošću BiH. Nažalost, do sada nema nekih značajnijih pomaka po tom pitanju”, razočaran za Večernji list govori neumski načelnik Živko Matuško.

(haber.ba/večernji)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh