BIZnews

Hrvatska i Srbija najveći! – BiH i Makedonija imaju najmanji javni dug na Balkanu

Posljednjih godina zbog duboke ekonomske i financijske krize s kojom se suočavaju, zemlje Balkana se sve više zadužuju kako bi uspjele održati kakvu-takvu ekonomsku stabilnost i blagostanje svojih građana. Međutim, mnoge procjene govore da se cijela regija već sada nalazi u velikom dužničkom ropstvu.

No image - Haber.ba


Euri (Foto: Arhiva)

Srbija je, prema dostupnim podacima, najzaduženija zemlja regije promatrano prema postotku javnog duga u odnosu na ukupni bruto domaći proizvod (BDP), a nakon nje slijedi Hrvatska.

Uprava za javni dug Srbije priopćila je da je javni dug Srbije povećan u srpnju ove godine za 173,5 milijuna eura i iznosio je ukupno 19,08 milijardi eura, što je 57,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Svaki stanovnik Srbije je krajem 2011. godine bio dužan bankama 818 eura ili 2,2 prosječne plaće, a u rujnu prošle godine taj dug je porastao na 1.225 eura po raznim osnovama, što je iznosilo 3,5 prosječne plaće.

Javni dug Hrvatske je krajem ožujka ove godine iznosio oko 181,6 milijardi kuna, ili 24,2 milijarde eura, i dostigao je 53,6 posto bruto domaćeg proizvoda. Analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) napominju da je vanjski i unutrašnji dug te države u prva tri mjeseca 2013. godine porastao za 4,2 milijardi kuna. Očekuje se da bi on do kraja godine mogao dostići oko 199 milijardi kuna, odnosno 26,5 milijardi eura, što je gotovo 60 posto BDP-a.

Nakon Srbije i Hrvatske, prema zaduženosti zemalja regije slijedi Crna Gora. S druge strane, najmanji javni dug na Balkanu, u odnosu na njihov BDP, imaju Bosna i Hercegovina i Makedonija.

Prema podacima Ministarstva financija i trezora BiH, javni dug BiH je do 31. prosinca prošle godine iznosio oko 10,4 milijarde KM, odnosno 5,3 milijarde eura, od čega je vanjski dug oko 7,1 milijardi ili 68,15 posto, a unutrašnji oko 3,3 milijarde KM ili 31,85 posto. U ukupnom iznosu javne zaduženosti, Federacija BiH participira sa 57,74 posto.

Javni dug Makedonije u lipnju ove godine je dostigao 2,72 milijarde eura, ili 34,1 posto BDP-a, od čega vanjski dug iznosi 1,66 milijardi, a domaći 1,05 milijardi eura. Tako svaki građanin Makedonije trenutno duguje oko 750 eura.

Trenutno pet zemalja eurozone čiji je odnos duga prema BDP veći od 100 posto, predvodi Grčka, čiji je dug 160,5 posto. Prati je četvrta po veličini privreda bloka, Italija, s dugom od 130,3 posto, te Portugal sa 127,2 posto, Irska sa 125,1 i Belgija sa 104,5 posto BDP-a.

(index.hr)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh