BIZnews

U Britaniji i SAD-u zabranjena kupovina bitcoina kreditnim karticama

Banke u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama zabranile su upotrebu kreditnih kartica za kupovinu bitcoina i ostalih kriptovaluta.

Bitcoin - Flickr.com

Zabrana je stupila na snagu zbog straha banaka da, u slučaju naglog pada vrijednosti kriptovaluta, njihovi klijenti neće moći vraćati dugove.

Zabrana bi trebala zaštititi klijente od gomilanja dugova kupovinom virtualnih valuta na kredit u slučaju da njihova vrijednost naglo padne…

Među kartičarskim kućama zazvonilo je zvono na uzbunu kada su shvatili da klijenti sve češće koriste kreditne kartice za finansiranje računa na internet platformama putem kojih naknadno kupuju digitalne valute.

Prošle je sedmice “Mastercard” objavio da je zbog klijenata koji su kreditnim karticama kupovali kriptovalute obim stranih transakcija u četvrtom tromjesečju uvećan za jedan postotni bod.

U to je vrijeme vrijednost bitcoina vrtoglavo rasla, dostigavši 16. decembra rekordnih 19.187 dolara na internet platformi “Bitstamp” sa sjedištem u Luxembourgu.

U međuvremenu je vrijednost najpoznatije kriptovalute dramatično pala, na 7.700 dolara pod uticajem bojazni da će regulatori širom svijeta oštro ograničiti transakcije digitalnim valutama.

Zabrana se odnosi samo na kupovinu kreditnim kartciama dok korisnici debitnih kartica još mogu kupovati kriptovalute.

“U Lloyds Banku, Bank of Scotlandu, Halifaxu i MBNA-u ne prihvaćamo transakcije kreditnim karticama koje uključuju kupovinu kriptovaluta”, napisala je u elektronskoj poruci portparolka “Lloyds Banking Group Plc”.

Ostali veliki britanski kreditori uključujući Barclays i HSBC nisu odgovorili na upit dopuštaju li kupovinu kriptovaluta kreditnim karticama, odnosno planiraju li promijeniti politiku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh