BIZnews

U Sarajevu prezentovan projekat “proizvodnje povrća na balkonima”

U Općini Stari Grad u četvrtak je održana prezentacija projekta “Urbana poljoprivreda” kojeg realizuje Turska razvojna agencija (TIKA), a kojim se predviđa intenzivna proizvodnja povrća na balkonima posredstvom vertikalnih sistema za uzgoj, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Prof. dr. Lutvija Karić, profesorica za oblast povrtlarstva pri Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu i koordinatorica projekta, izjavila je da je projekat namijenjen korisnicima koji nemaju priliku da uzgajaju povrće i začinsko bilje jer nemaju pri ruci zemljište.

“U ovaj sistem će biti uključeni korisnici koji nemaju svoje zemljište, a koji žele time da se bave. Radi se o proizvodnji povrća na balkonima posredstvom vertikalnih sistema za uzgoj. Projekat finansira TIKA i bit će izabrani korisnici na osnovu popunjenih anketa. Predviđena je dodjela 100 posuda, gdje će biti negdje oko 10 vrsta što povrtlarskog što začinskog bilja. Znači, prije svega tu su salata, brokula, paradajz, paprika, začinsko bilje, bosiok, peršun, celer. Bit ovoga je da korisnik u toku tog prioda kada uzgaja koristi tu svježu hranu bez prethodnog stavljanja u frižider, a to znači da sve ovo ima i dodira sa zdavstvenim aspektom i sa socijalnim karakterom”, kazala je Karić.

Naglasila je da je projekat dalje moguće proširiti i na škole gdje je to moguće tehnički instalirati.

“Na taj način djeca bi se upoznala sa biljkama, odnosno da se odmaknu od mobitela, a i da ljudi uštede kućni budžet. Naravno da ne mogu prodavati na ovoj količini, ali to podrazumijeva da uštede kućni budžet. I u Hrvatskoj su na ovakav način počeli, a kasnije i za manje restorane su to proširili, gdje su uzgajali i onda su im to otkupljivali. Ovo je početak pilot projekta i nadamo se da će biti dobro prihvaćen i da će se proširiti i na nove zgrade. Sve više smo u betonu i zagađeni tako da je i taj okolišni aspekt bitan. Mnogo segmenata tretira, ali u fokusu je korisnik. Dodijelit će se i biljke u fazi rasada. Ne zahtijeva puno prostora, ne uzurpira prostor, to je zidna površina. Prva faza obuhvata 50 građana, a u drugoj godini još 450. Mogu se prijaviti korisnici iz svih općina”, rekla je Karić.

Svi zainteresovani građani mogu se prijaviti tako što će popuniti anketu tokom narednih sedam dana.

Učesnicima u projektu će biti dodijeljeni vertikalni intenzivni sistemi za proizvodnju hrane, supstrat i rasadi neophodni za realizaciju proizvodnje. Osim toga, korisnici će imati edukaciju iz ove oblasti i dobiti priručnike za proizvodnju.

Projekat “Urbana poljoprivreda” predlaže iskorištavanje površina za intenzivnu proizvodnju, kao što su balkoni. Intenzivni vertikalni sistemi pretvaraju površinu od 8m2 (npr balkon dimenzija 2×4 metra), u proizvodnu površinu od 20m2, upoređujući broj biljaka po m2. Prema procjenama, upotrebom naprednih sistema proizvodnje, 18m2 prostora može zadovoljiti potrebe domaćinstva za hranom.

Prezentaciji projekta “Urbana poljoprivreda” su prisustvovali predstavnici TIKA-e kao i veliki broj građana Sarajeva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh