BIZnews

Zapadni Balkan – Najviše plate imaju Hrvati, Crnogorci i Bosanci, najmanje Makedonci, Albanci i Srbi

Iako se već dugi niz godina skoro sve zemlje Zapadnog Balkana nalaze u teškoj financijskoj i ekonomskoj situaciji, činjenica je, ipak, da građani u nekim zemljama u regiji zarađuju skoro dvostruko više od građana iz drugih susjednih zemalja.

No image - Haber.ba


Euro novac (Foto: Arhiva)

Prema istraživanju Anadolije, najmanje plate u zemljama regije primaju građani Makedonije, Albanije i Srbije, dok su najveće prosječne plate zabilježene u Hrvatskoj, koja je od jula ove godine članica Evropske unije (EU).

Tako prema podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatske, prosječna neto plata u Hrvatskoj za avgustu ove godine iznosila je 5.512 kuna, odnosno oko 723 eura, što je ubjedljivo najviše od ostalih zemalja u regiji. Prosječna plata u Hrvatskoj je veća skoro dvostruko od prosječnih plata u nekim zemljama Balkana.

Prosječna plata na Balkanu 455 eura

Nakon građana Hrvatske, najviše plate u zemljama bivše Jugoslavije primaju građani Crne Gore gdje je, prema Zavodu za statistiku Crne Gore (MONSTAT), prosječna neto zarada u septembru ove godine iznosila 475 eura.

Također, prosječna neto zarada u Crnoj Gori u septembru 2013. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila je pad od 1,7 posto.

Poslije Crne Gore, prema visini primanja, slijede građani Bosne i Hercegovine, gdje je, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosjećna mjesečna neto plata po zaposlenom u pravnim subjektima u avgustu ove godine iznosila 828 KM, odnosno 423 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH za august je nominalno niža za 0,3 posto nego u istom mjesecu lani, te za 0,4 posto u odnosu na decembar 2012. godine.

S druge strane, najniže plate su u Makedoniji gdje je prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku Makedonije prosječna neto plata u septembru iznosila 20.983 makedonski denara, ili 342 eura. Nominalno, ona je veća za 1,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Slijedi Albanija gdje je, prema posljednjim podacima tamošnjeg Zavoda za statistiku, prosječna plata u septembru ove godine iznosila oko 380 eura.

Nakon Albanije slijedi Srbija gdje su plate malo veće i, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosječna neto zarada u avgustu u Srbiji iznosila je 44.770 dinara, odnosno 392 eura.

Ako se period januar-avgust 2013. godine uporedi s istim periodom prošle godine, neto zarade u Srbiji su nominalno uvećane za 6,3 posto.

Također, ukoliko se u obzir uzmu prosječne plate svih zemalja regije, prosječna plata na zapadnom Balkanu je oko 455 eura. Prema tome, samo Hrvati i Crnogorci primaju veću platu od prosjeka regije.

Švicarci imaju deset puta veće primanja od BiH

Od ostalih zemalja iz bliže regije Balkana, prosječna plata u Sloveniji je u julu ove godine iznosila 990 eura, Turskoj 720 eura, Slovačkoj 700 eura, Rumuniji 480 eura, kao i u Mađarskoj, i u Bugarskoj 390 eura.

Od ostalih zemalja u svijetu, najveća mjesečna primanja imaju stanovnici Švicarske gdje prosječna mjesečna plata iznosi 4.472 eura, a slijedi Norveška sa 3.065, Luksemburg 3.000, Australija 2.932, Katar 2.790, Danska 2.413, Sjedinjene Američke Države (SAD) 2.322, Švedska 2.275, Japan 2.237 i Finska sa 2.100 eura.

Također, od 20 zemalja sa najvećim prosječnim mjesečnim primanjima njih 12 su evropske, pa prema tome se može zaključiti da su stanovnici Evrope, u prosjeku, najviše zarađuju u odnosu na ostale stanovnike svijeta.

S druge strane, u Evropi najmanje plate imaju građani Moldavije, gdje je prosječna mjesečna plata 197 eura, a nakon nje slijede Gruzija sa 217 eura, Ermenija 218 i Ukrajina sa 290 eura.

Građani Švicarske, koji ujedno imaju najveća primanja u Evropi, u prosjeku imaju oko 10 puta veća primanja od stanovnika Makedonije, Albanije, Srbije i BiH.

(oslobođenje)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh