BIZnews

Otvoreno predstavništvo Vanjskotrgovinske komore BiH u Istanbulu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović otvorio je danas u Istanbulu privredno predstavništvo BiH u Republici Turskoj, koje je prvo predstavništvo Vanjskotrgovinske komore BiH u inostranstvu.

Istanbul - Bosphoruscruise.com

Šarović je u obraćanju na ceremoniji otvaranja istakao kako se “nada da će istanbulsko predstavništvo VTKBiH doprinijeti jačoj saradnji Turske i BiH u oblastima turizma i ekonomije”, te dodao kako želi da se svako u ovom predstavništvu osjeća kako kod kuće.

Dodao je kako do otvaranja predstavništva ne bi došlo bez podrške Vlade Republike Turske, Grada Istanbula, Turskog odbora za vanjsku trgovinu (DEIK) i Općine Bayrampasa, kojima je ovom priliko zahvalio.

Predsjednik VTKBiH, Ahmet Egrlić, je istakao kako je vanjska trgovina BiH u posljednjih nekoliko godina zabilježila značajan porast u svim sektorima.

“Naše proizvode sada vidimo na najvećim tržištima. U tom konteksu, mi u narednom periodu očekujemo dalje jačanje i porast naše vanjske trgovine. Mi trenutno ubiremo voće reformi koje je provela naša zemlja. Imamo vrlo stabilan bankarski sektor, jeftinu energiju i najniže poreze u regiji. Nadamo se da će ova pozitivna atmosfera u narednom peridou biti još povoljnija”, istakao je Egrlić.

Podsjetio je također kako je trgovinska razmjena sa Turskom, koja je strateški partner BiH, od 2013. godine utrosturčena, te kako se očekuje da će ona uskoro dostići iznos od tri milijarde dolara na godišnjem nivou.

“Ovo predstavništvo će biti tačka koja će spajati poslovne svjetove dvije zemlje”, zaključio je Egrlić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh