BIZnews

Od uzgoja ovih biljaka možete zaraditi i do 2.000 eura

Od ljekovitog bilja može dobro da se zaradi, a ulaganja nisu velika.

Sjetva - Screenshot/Facebook

Radi se od proljeća do kasne jeseni, u zavisnosti koja biljka je u pitanju.

Uzgajanje ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, čak i na malim parcelama, može da bude dobar izvor dodatne zarade, a za one koji imaju veće placeve, čak i način za samostalan posao. Kako kažu proizvođači, ulaganja u proizvodnju ljekovitog i začinskog bilja nisu velika, a zarada je više nego solidna.

Tako se, recimo, na 10 ari tokom sezone od nevena može zaraditi oko 1.000 eura, a od bijelog sljeza dvostruko više 2.000 eura, dok su ulaganja za započinjanje proizvodnje minimalna.

Za 10 ari zemljišta na kojem bi se uzgajao neven potrebno je oko 300 grama sjemena, čiji kilogram košta oko 60 KM.

U zavisnosti od površine koja se zasadi, na ljekovitom bilju, kao što su neven i bijeli sljez, može da se prihoduje i po desetak hiljada eura. Među proizvođačima ljekovitog bilja je i petnaestak zadrugara u Zaplanju, koji rade u okviru udruženja “Zasad” (Srbija).

Zoran Ilić, predsjednik udruženja, priča za “Blic” da na površini od 15 hektara ove porodice uzgajaju neven, bijeli sljez, artičoku, matičnjak, bosiljak, valerijanu… Mehanizaciju su dobili od države, a kupce sami nalaze…

“Od ljekovitog bilja može dobro da se zaradi, a ulaganja nisu velika. Radi se od proljeća do kasne jeseni, u zavisnosti koja biljka je u pitanju. Sarađujemo sa firmama koje otkupljuju ljekovito bilje, čajeve, ali i sa Institutom “Josif Pančić”.

Uvijek unaprijed dogovaramo minimalnu cijenu, koja može da bude veća, po kojoj će otkupiti naše bilje, tako da okvirno znamo zaradu. Imamo veliki broj kooperanata, dugo godina poslujemo i zadovoljni smo”, kaže Ilić.

Njegova supruga Danijela Ilić kaže da se od bijelog sljeza može dobro zaraditi. Iako Zoran radi u firmi i ovo mu je dodatni posao, a Danijeli je ovo primarni posao u kojem uživa.

Država daje podsticaje za ovakvu vrstu poljoprivredne proizvodnje, pa je, primjera radi, ovo udruženje dobilo mašine za rad. Prema riječima zadrugara, važno je imati dobar plan i cilj, ali i pratiti konkurse za podsticaje, prenosi “Blic“…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh