BIZnews

Nakon Zagreba, uskoro i nove avio linije iz Mostara

Od jučer je ponovo “živa” avio veza Mostara i Zagreba, koja je postojala sve do 2003. godine, otkad su se izvodili tek čarter letovi u kojim su obično putovali hodočasnici ka Međugorju.

Slijetanje aviona iz Zagreba na mostarski aerodrom - Haber.ba

Letove danas izvodi kompanija “Croatia Airlines”, a sama linija koja će uključiti dva leta sedmično u oba pravca, samo je dio onoga što bi mostarski aerodrom trebao ponuditi u narednim mjesecima. Poznato je da će, zahvaljujući internet anketi, grad na Neretvi od sredine ovog mjeseca posrestvom “Eurowingsa” biti povezan s brojnim destinacijama u svijetu, a zahvaljujući letovima koji će se izvoditi do njemačkih gradova Dusseldorf i Stuttgart.

Direktor Aerodroma, Marin Raspudić, ističe da dolazak “Eurowingsa” ne bi bio moguć bez zajedničkih napora i podrške svih nivoa vlasti u BiH, a podsjetio je i da je sredstva za infrastrukturu obezbijedila Vlada FBiH, odnosno da je Vlada HNK istovremeno pomogla da se Aerodrom pripremi za novu sezonu. Grad Mostar obezbijedio je subvencioniranje niskotarifne linije, dok je Federalno ministarstvo subvencioniralo liniju “Croatia Airlinesa”.

“Nijedna kompanija danas neće ući u rizik”, kazao je, navodeći i da će tekuća biti odlučujuća godina za mostarski Aerodrom. Iz tog razloga pozvao je građane da koriste linije za Njemačku i Zagreb, kako bi one uspjele opstati.

“Jasno je da smo dosad profitirali od svetišta Međugorja, ali se moramo okrenuti redovnim linijama. Turci već pitaju koji tip aviona je optimalan”, rekao je Raspudić, dodajući da se kalkuliše o modelu Airbus A319 koji bi letio između Mostara i Istanbula. Prognoze su da će se do početka zimske sezone, najkasnije do 25. oktobra javiti zvaničnici iz Turske, a da li će to biti “Turkish Airlines” ili neka druga kompanija, još uvijek nije poznato.

“Za građane Mostara je odlično da uz letove za Zagreb i Njemačku postoje i linije za istok, kako bi se mogli povezivati sa svim svjetskim destinacijama”, kazao je Raspudić.

U sklopu Mostarskog sajma nedavno je održana konferencija “Razvoj destinacijskog turizma uspostavom niskotarifnih avionskih letova”, tokom koje je Raspudić rezimirao dosad urađeno, najavljujući i nove letove za Istanbul.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh