BIZnews

Nakon višegodišnjih gubitaka: “Energopetrol” prvi put posluje pozitivno

Nakon višegodišnjeg negativnog poslovanja, kompanija “Energopetrol” Sarajevo je tokom prošle godine poslovala pozitivno.

Energopetrol - Akta.ba

“Energopetrol” je prošle godine ostvario dobit od oko 1,4 miliona maraka, nakon što je godinama gomilao gubitke.

Primjera radi, samo pretprošle godine gubitak je iznosio 9,5 miliona maraka, čime je akumulirani gubitak “Energopetrola” dosegao cifru od 209 miliona maraka, a gubitak iznad visine kapitala 123,1 milion KM, piše “Biznis Info“.

Međutim, lani je došlo do velikog povećanja poslovnih prihoda za oko 20 miliona KM, na 162 miliona maraka, vidljivo je iz finansijskog izvještaja kompanije.

“INA” je sa mađarskim “MOL-om” prije desetak godina postala većinski vlasnik “Energopetrola”. Pretprošle godine “INA” je preuzela “MOL-ov” udio čime je povećala udio u vlasništvu na 67 posto.

Početkom ove godine “INA” je izvršila dokapitalizaciju “Energopetrola” za 131 miliona KM čime je svoj udio povećala na skoro 89 posto. Udio Vlade Frederacije spao je na 7,6 posto.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh