BIZnews

Aluminij pred zidom: Od petka ponovo bezizlazna situacija

Poslovni partneri, dobavljači i kupci mostarskog Aluminija ujedno su i prijatelji Društva, koji su u vrijeme krize koja je nedavno nastupila u Društvu, bili “pri ruci” nekadašnjem privrednom gigantu.

Dražen Pandža - Haber.ba

Uprava Aliminija istovremeno nije bila sposobna platiti sve ono što je neophodno za proizvodnju, a što je kako su danas kazali, pokriveno zahvaljujući dobroj volji poslovnih partnera. Bio je to ustvari njihov vid podrške preduzeću. Ipak, ona će na način kao danas trajati do petka, a nakon toga dalje neće moći, podsjetio je direktor Dražen Pandža.

Partneri će, jasno, i nakon petka pomagati, ali bez svoje izloženosti. Morat ćemo od tog dana plaćati sve sirovine, a to je u kombinaciji sa ostalim troškovima nemoguća misija, kazao je, uz vapaje ponovo upućene ka Vladi FBiH.

Tražili smo sastanke i odgovore. Zasad nažalost zvaničnih nema, dodao je, uz podsjećanje da se sa Elektroprivredom HZHB razgovara o reprogramu starog duga u iznosu od 184 miliona maraka. Vlada je, tvrdi, preuzela na sebe da odredi diferencirane naknade za obnovljive izvore energije, pa se već početkom naredne godine može očekivati i umanjenje tih nanada. Aluminij je bio zadužen da sačini plan mjera uštede. Elaborat je prema Pandžinim riječima, pri kraju i on će uskoro biti poslan Vladi, te će se krenuti se sa implementacijom.

Danas je otvoren poseban račun koji će biti zaštićen od svih blokada. Možemo reći da je to jedan od najvećih uspjeha Aluminija u teškom vremenu. Sredstva od milijun i 100 tisuća KM koja je Vlada izdvojila za Aluminij još uvijek nisu operativna jer se dosad čekalo na otvaranje računa, podsjeća Pandža.

Aluminij je nakon što je Vlada objelodanila zaključke koji se odnose na Društvo izabrao revizorsku kuću i revizija se, tvrdi Pandža, privodi kraju.

Što se tiče reprograma duga od 23,9 miliona KM, to je također jedan od predmeta koji se rješava zajedno sa Elektroprivredom HZHB, dodao je. Ponovio je da je ključni problem Aluminija danas, ustvari, cijena električne energije.- U ovom momentu nismo riješili nabavku. Ono što trenutno nabavljamo je struja avansno – dan za dan. Trenutno smo u režimu da svaki dan moramo pratiti struju za sutrašnji dan. To je ekstreman rizik jer nikad ne znamo koliko će koštati električna energija za naredna dva dana. Danas smo dobili ponudu, bila je rekordna i iznosila je 99 eura. To niko na svijetu ne može plaćati i pritom dobro poslovati. U ovakvim uvjetima i režimu rada teško možemo raditi dugoročno. Nakon 23. novembra možemo doći ponovo u bezizlaznu situaciju. Pokušavamo svim resursima prevazići probleme. Uspješno smo izdržali 15 dana, ali u firmi nedostaje svega. Osnovne sirovine su tu, ali nedostaje rezervnih dijelova. Nedostaje i novac za nabavku i opravke, nema novca ni za plate i teško je raditi bez sredstava, dodaje Pandža.

Rekao je i da će Uprava podržati sve zahtjeve Sindikata uposlenih, pa i nedavno najavljene štrajkove upozorenja.

Razumijemo razloge, razumijemo i uposlenike. Situacija je neizdrživa. Pokušavamo sve osigurati. Nedavno smo pokrili zdravstvene doprinose, ali ovako raditi iz sedmice u sedmicu i iz mjeseca u mejsec je nemoguća priča, kazao je Pandža, prema čijem mišljenju bi podnošljiva cijena struje bila 60 eura.
– I u tom bi slučaju firma bilježila gubitke, ali bismo mogli pokrivati osnovne obaveze. Ne bismo ostajali dužni kao danas. Mogli bismo isplatiti sve prema dobavljačima i radnicima. To je gornja granica funkcioniranja. Opet uz minimalne troškove. Vlada je imala dobru volju i namjeru. Kazali su da je to prvi set mjera. To je uvod iza kojeg trebaju slijediti novi setovi mjera. Problem je uvijek isti i tiče se električne energije i načina plaćanja. Uputili smo dopise i prema Vladi Republike Hrvatske. Zasad nema odgovora. Nadam se da ćemo nešto i od njih dobiti u narednom periodu, kazao je na kraju Pandža.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh