BIZnews

Švicarski gigant zainteresovan za kupovinu mostarskog “Aluminija”

Riječ je o kompaniji u čijem vlasničkom udjelu sudjeluju i Britanci i koja ima više od 150 milijardi dolara godišnjih prihoda i više od 150.000 zaposlenih širom svijeta. Ova firma ima i vlasničku povezanost s jednim od velikih brodarskih prijevoznika, kompanijom ‘SvissMarine’.

Aluminij d.d. Mostar - Twitter

Najveća svjetska kompanija za trgovanje rudama, sirovinama i drugom robom ‘Glencore’, sa sjedištem u Švicarskoj, želi postati strateški partner mostarskog ‘Aluminija’ kojem zbog enormnih dugovanja prijeti stečaj, ekskluzivno saznaje “Avaz“.

Šta kažu revizori

Riječ je o kompaniji u čijem vlasničkom udjelu sudjeluju i Britanci i koja ima više od 150 milijardi dolara godišnjih prihoda i više od 150.000 zaposlenih širom svijeta. Ova firma ima i vlasničku povezanost s jednim od velikih brodarskih prijevoznika, kompanijom ‘SvissMarine’.

Glencore: Svjetska kompanija za trgovanje rudama, sirovinama i drugom robom

Upravo se ova firma, kako se saznaje iz izvora bliskih Vladi FBiH, posljednjih dana spominje kao ozbiljan kupac ‘Aluminija’, posrnulog mostarskog giganta koji grca u višemilionskim dugovanjima i jedini izlaz mu je da bude privatiziran.

O tome će biti govora i na sutrašnjem sastanku u Mostaru, na kojem će biti prezentirani efekti financijske konsolidacije, ali i izvještaj nezavisnog revizora koji nije nimalo optimističan.

Kompanija ‘Glencore’, s kojom ‘Aluminij’ već posluje godinama na način da dobavlja glinicu, a kupuje aluminij, želi sada saslušati poteze većinskog vlasnika ove kompanije, a to su mali dioničari i Vlada Republike Hrvatske, koji imaju ukupno 54 posto udjela.

Vlada Federacije ima udjel u ovoj firmi od 44 posto i nema pravo odlučivanja, niti većinskog upravljanja kompanijom.

Dug prema EPHZHB

No, i pored toga, prema podacima “Avaza”, Federalna vlada je u posljednje dvije godine uplatila ‘Aluminiju’ 3,2 miliona maraka za uplatu doprinosa MIO, nabavku električne energije, ali i za potrebe revizije.

Upravo zbog dugova prema ‘Elektroprivredi HZHB’ za isporuku električne energije, ova firma najavila je da će od danas prekinuti sa snabdijevanjem strujom.

Jedan od ponuđača i širokobriješki ‘Feal’

Kako se saznaje, mnogi partneri koji žele kupiti ‘Aluminij’ traže da im Vlada FBiH ponudi cijenu o nabavci struje po 30 eura po megavat-satu, što je neprihvatljivo s obzirom na otvoreno tržište električnom energijom i slobodno formiranje cijena. Jedan od potencijalnih kupaca je i ‘Feal’ Široki Brijeg.

Dugovi

  • 377,1 milion KM ukupan dug ‘Aluminija’
  • 280.067.911 dug prema ‘Elektroprivredi HZHB’
  • 74,9 miliona KM ukupan dug prema dobavljačima
  • 46,8 miliona KM dug prema stranim dobavljačima
  • 22.141.676 KM dugovi prema bankama

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh