BIZnews

Stižu šeici: Ko su milijarderi iz Dubaija koji žele kupiti “Aluminij”

Riječ je o multinacionalnoj firmi „WAQT Trade LLC“ Dubai, koja iza sebe ima priznate projekte teške 14,6 milijardi dolara

"Aluminij" Mostar - Source.ba

Multinacionalna firma „WAQT Trade LLC“ sa sjedištem u Dubaiju poslala je prije nekoliko dana na adresu Vlade FBiH pismo namjere u kojem je iskazala interes za kupovinu većinskog vlasništva nad mostarskim „Aluminijem“, kompanijom koja je zbog enormnih dugova pred gašenjem, ekskluzivno otkriva „Dnevni avaz“.

Vrhunski stručnjaci

Ovim je potvrđeno pisanje „Avaza“ od prije deset dana da je velika kompanija iz Dubaija zainteresirana za posrnulog mostarskog giganta,piše Avaz

Ova firma, koja okuplja vrhunske stručnjake iz oblasti proizvodnje aluminija, do sada je uložila 14,6 milijardi dolara u više državnih i nacionalnih projekata u svijetu.

Faksimil pisma namjere koje su poslali Vladi FBiH – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Faksimil pisma namjere koje su poslali Vladi FBiH Foto: ( Avaz)
Danas je u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu zakazan i sastanak čelnika ove firme s premijerom Fadilom Novalićem i ministrom energije Nerminom Džindićem, na kojem će predstaviti plan ulaganja.

U pismu namjere istaknuto je da ova firma želi kupiti cijelokupan dio koji je u vlasništvu Vlade BiH (44 posto) i malih dioničara (44 posto), što je ukupno 88 posto vlasništva, čime bi imali većinu da odlučuju o svim daljnjim potezima.

Ova multimilijarderska firma, kako je istaknuto u pismu namjere, želi zadržati sve uposlenike i povećati dugoročnu proizvodnju na 300.000 metričkih tona sirovine, jer ima veliko iskustvo u proizvodnji aluminija.

– Veoma smo zainteresirani za kupovinu „Aluminija“ Mostar, jer smo prepoznali nekoliko konkurentnih prednosti. Naročito želimo istaći geografsku poziciju, nisku stopu poreza na dobit, kvalificiranu radnu snagu, kao i konkurentu cijenu rada, ali i nepostojeću obavezu uvoza sirovina i slobodni trgovinski sporazum sa EU, što ovu firmu čini savršenom za naš portfelj – navedeno je, između ostalog, u pismu.

Veliko iskustvo

Čelnici ove firme navode da imaju i veliki savjetodavni tim iz Ujedinjenih Arapskih Emirata s minimalno 25 godina iskustva u redukcijskim procesima, procesima lijevanja, proizvodnji anoda, finansijama, ali i procesu kontrole i upravljanja ljudskim resursima.

– Plan nam je i da povećamo nivo zaposlenosti putem novih proizvodnih linija za polugotove i gotove proizvode – istaknuto je u pismu.

Bivši čelnik „Emirates Global Aluminiuma“

U pismu namjere navedeno je da čelnici ove firme imaju veliko radno iskustvo u oblasti aluminija. Njihov predstavnik Said el-Mazrui obnašao je direktorske pozicije u „Emirates Global Aluminiumu“, ali i „AluminIum Dubai Companyju“ i „Emirates Nuclear Energy Corporationu“.

Inače, „Emirates Global Aluminium“ četvrti je najveći globalni proizvođač aluminija s godišnjom proizvodnjom od 2,5 miliona tona.

ŠVICARSKI „Glencore“ do sada se u pregovorima pokazao kao neozbiljan partner, koji je, umjesto ulaganja, tražio da mu Vlada FBiH subvencionira električnu energiju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh