BIZnews

Evropske banke žele povezati Hercegovinu s Bosnom

Evropska investicijska banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremne su nastaviti kreditiranje izgradnje autoceste na koridoru Vc kako bi se Hercegovina sjeverno od Mostara povezala s Bosnom putem izuzetno zahtjevne dionice, poručeno je u priopćenju HDZ-a BiH.

Ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić ističe stratešku važnost ovih projekata, te kako slijedi realizacija.
””Trenutno izvodimo pripremne i glavne radove na izgradnji autoceste u dužini od 18,3 kilometra na području Hercegovine, na dionicama Buna – Počitelj i Počitelj – Zvirovići. Očekuje se da će radovi biti završeni u ugovorenom roku””, rekao je ministar Lasić.

””Brza cesta Mostar – Široki Brijeg – granica RH, povezuje Koridor Vc od petlje Mostar sjever, te služi kao sjeverna obilaznica grada Mostara, prenosi indikator.
U mjestu Polog je spoj brze ceste s južnom obilaznicom Mostara preko koje se prometno povezuje na Koridor Vc (petlja Mostar jug). U nastavku se pruža prema gradu Široki Brijeg, potom kroz općinu Grude do granice s Hrvatskom gdje se spaja na brzu cestu Imotski – Zagvozd.
U ovoj godini raspisat će se tender za izradu Idejnog projekta brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH, dionica Mostar sjever – Polog (20,38 km)””, pojasnio je neke od projekata ministar Lasić.

””U pripremi su projekti izgradnje autoceste u dužini od 52,7 km na području Hercegovine na pet dionica, s nepovoljnim terenom i objektima. Tu je nužna potpora državne razine vlasti. U pitanju su, prije svega, dionica tunela Prenj u dužini od 12 km, zatim prema Mostaru sjever u dužini od 11,5 km, te poddionica Mostar sjever – Mostar jug od 15,4 km, te dionica Mostar jug – Buna duga 8,6 km, te posljednja tunel Kvanj – Buna u dužini od 5,2 km. Najbliže izgradnji su dionice na prilazu Mostaru prema Buni, odnosno tunelu Kvanj””, navodi ministar Lasić.

Federalni ministar prometa i veza istaknuo je važnim finaliziranje radova prve dionice magistralne ceste južne obilaznice Mostara poddionica Međine-Miljkovići.
””Izgradnjom magistralne ceste Stolac – Neum riješio bi se problem komunikacije obale Jadranskog mora i Neuma, te utjecalo na razvoj gospodarstva Neuma i Stoca. Osim turizma omogućila bi se povećana konkurentnost i ostalih privrednih grana. Izgradnjom ceste izbjegla bi se potpuna prometna izoliranost Neuma, posebno nakon ulaska Hrvatske u EU””, kazao je ministar Lasić. ”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh