BIZnews

Aluminij pred potpunim gašenjem

Nadzorni odbor Aluminija nije prihvatio ponudu Abraham grupe o preuzimanju mostarske kompanije zbog, kako je rečeno, određenih pravnih nedoumica.

Aluminij - PR/HAber.ba

Tanja Jovanović, predstavnica radnika, kazala je kako su oni još jednom razočarani i iznevjereni.

Rekli su da se pregovori s investitorima nastavljaju do kraja godine i da će o svemu biti obaviještena Vlada Federacije BiH. Mi samo znamo da će 31. ovog mjeseca preostali radnici dobiti otkaz i ići doma, kazala je.

Izvjesno je da će se krajem decembra radnici dobiti rješenja o otkazu, ali da će po osnovu otkaznog roka nastaviti raditi do sredine januara. Nije isključen ni ponovni izlazak radnika na ulice. Radnici poručuju da više nemaju vremena, ni volje, niti želje za dalju borbu za spas preduzeća. Posljednja nada ugašena je danas.

Ne vidim da postoji volja da se nešto riješi kada je riječ o pokretaju proizvodnje. Šalju na nas na biro rada i van naše države, kazala je Jovanović.

Aluminij – PR/Haber.ba

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Emil Ćorić kazao je kako je Uprava zadužena da se ponovno sastane sa predstavnicima zainteresovane grupacije, te da se razjasne nejasnoće i redefiniraju detalje koji nisu u nadležnosti radnika.

Jesu li to njihove želje ili samo razvlačenje, ne znam. Rečeno je da imaju dobru volju, da je ponuda koju imamo za Nadzorni odbor škakljiva jer sve stvari nisu uredno defiisane. Tamo se referiraju na Vijeće ministara i na Vladu Federacije BiH, kazao je.

Radnici su vjerovali da je nova ponuda Abraham grupacije, koja predstavlja kineskog investitora, realna te da postoji nada da će kompanija nastavi poslovati. Zahtijevano je da se ponuda koja je dostavljena, na koncu i prihvati.

Mi želimo raditi, a ne ići na biro rada. Kako saznajemo nova ponuda ne zahtjeva subvencije električne energije koje su ranije Vladi Federacije BiH bile neprihvatljive, kazala je Ela Halilhodžić.

Nova ponuda uključivala je iznajmljivanje livnice na duži rok, a investitor bi u narednom periodu određenom dinamikom nastojao sanirati dug kompanije. Za livnicu je zainteresovana i širokobrješka kompanija FEAL.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh