BIZnews

Saudijska Arabija i Egipat najveći kupci oružja iz BiH

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, ažuriranim do novembra 2019. godine, iz BiH izvezeno je naoružanja, municije te njihovih dijelova i pribora u ukupnoj vrijednosti od 191,7 miliona KM.

zaplijenjeno oruzje-Prijedor-Nezavisne.com

Samo u vodećih 10 država vrijednost izvoza je viša od 170 miliona KM, a uvjerljivi kupci naoružanja i municije iz BiH je Saudijska Arabija i Egipat kao i ostale zemlje Istoka.

Međutim, podaci koje je iznio federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić pokazuju da je promet u nenamjenskoj industriji iznosio gotovo dvostruko više, skoro 310 miliona KM, te da je nekoliko vodećih tvrtki proizvođača u namjenskoj industriji proizvodnjom i prometom premašilo svoje godišnje planove. Međutim, države-kupci, kako je izjavio, su – poslovna tajna.

U Saudijsku Arabiju do novembra prošle godine izvezeno je naoružanja i strjeljiva u vrijednosti od 64,5 miliona KM, a u Egipat nešto manje – 52,8 miliona KM. Iako u znatno manjoj vrijednosti, Afganistan je s uvezenih 12,2 miliona KM treća zemlja kupac.
Potom slijedi Maroko s uvezenih nešto više od 8,4 miliona KM, Turska s s 6,7 miliona, Ujedinjeni Arapski Emirati sa 6,5 milijuna KM.
Bitan kupac je i Kenija s oružjem i municijom kupljenim u vrijednosti 5,9 miliona, ali tu i je i susjedna Srbija s 4,5 miliona KM. Na devetom mjestu od ukupno vodećih deset država-kupaca, je Pakistan sa 4,3 miliona KM, dok je na desetom mjestu Irak sa 4,1 miliiom KM kupljenog naoružanja i municije od BiH u prvih 11 mjeseci prošle godine.

Upravo namjenska industrija, odnosno, proizvodnja oružja i municija jedna je od rijetkih, ako ne i jedina, gdje izvoz višestruko premašuje uvoz.

Naime, dok je izvezla više od 190 miliona, BiH je u istom periodu prošle godine uvezla samo 13,8 miliona KM naoružanja i municije. Dok je bh. izvoz u namjenskoj industriji u većini baziran na zemlje Istoka, iz zapadnih zemalja se pretežno uvozi.
I to, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, prvenstveno iz Italije (3,738 miliona KM), Srbije 1,796 KM), Njemačke 1,276 KM), Slovenije (1,275 KM), Češke Republike (1,182 KM), Turske (1,093 KM).

Znakovito je da su SAD prošle godine u BiH prodale samo 880.748 KM naoružanja i municijna, a susjedna Hrvatska 625 hiljada KM. Na devetom mjestu su Slovačka Republika i Španija s nešto više od 400 hiljada KM izvezenog naoružanja u BiH.

Ovaj trend, sudeći po riječima resornog ministra, nastavit će se i dalje jer je, kako je izjavio, već rezervirana proizvodnja i za ovu godinu, izvijestio je Dnevni list.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh