BIZnews

Nakon velikog pritiska: Facebook odustaje od nezavisne kriptovalute

Facebook mijenja planove za svoj projekt kriptovalute Libra nakon višemjesečnog snažnog regulatornog i političkog pritiska, navodi se u novom izvještaju The Information objavljenom u utorak.

Prema izvještaju, Facebook više ne namjerava učiniti token Libra stvarnom kriptovalutom koja se temelji na blockchain-u, a razvija se u partnerstvu s neprofitnim udruženjem Libra – središtem njegove strategije digitalnog plaćanja. Umjesto toga, Facebookov projekt Libra navodno će prijeći na podržavanje postojećih valuta podržanih od države, poput američkog dolara i eura, te Libra tokena kada se na kraju dovrši i bude spreman za lansiranje.

Uz to, The Information dodaje da Facebook odgađa pokretanje svog zasebnog digitalnog novčanika Calibra, koji je trebao biti osnovni “showcase” za tehnologiju Libra tako što će omogućiti svakome ko ima pametni telefon da kupi i pohrani kriptovalute, a zatim njima plati razne proizvode. Novčanik će sada podržavati više valuta, od kojih će Libra biti samo jedna.

Calibra, koja bi prvobitno trebala biti predstavljena ovog ljeta, a prema sadašnjim planovima ugledat će svjetlo dana u oktobru, prenosi The Information.

Ovaj medij navodi da će glavne funkcije Calibrinog pohranjivanja i transfera novca i dalje biti predviđene za Facebook Messenger i WhatsApp, premda je nejasno koja će vremenska linija tog procesa biti u odnosu na planirano Calibrino pokretanje u oktobru.

U mjesecima nakon što je više centralnih bankara velikih ekonomija kritikovalo plan, Libra projekat su počele da napuštaju pojedine kompanije, nakon signala da bi banke mogle, u skladu sa lokalnim zakonima, u potpunosti da odbiju saradnju u pogledu Libre, prenosi Indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh