BIZnews

Jeffrey Sachs: Investicije sa neizvjesnim članstvom u EU neće doći u BiH

Trebaju Vam investicije danas, ali investicije sa neizvjesnim članstvom u Evropskoj uniji radije će otići u Hrvatsku, a neće doći u Bosnu i Hercegovinu, jednostavno jer nije sigurno da ćete postati članica Evropske unije.

Ovo je izjavio ekonomista Jeffrey Sachs, profesor na Univerzitetu Columbia i savjetnik generalnog sekretara UN-a, u obraćanju putem videolinka na Ekonomskom forumu BiH 2020. koji je održan juče u Sarajevu, izvještava Indikator.ba.

– Ono što želim naglasiti je da Europa ne može držati stav da zapadni Balkan treba pristupiti Europskoj uniji da bi imali saradnju, i to uspješnu. Kada budete imali sastanak u maju, on ne smije biti na tehnikalijama pristupanja za koje će trebati godine ili decenije.

Postoje hitna pitanja saradnje danas koja se moraju riješiti. Trebaju Vam investicije danas, ali investicije sa neizvjesnim članstvom radije će otići u Hrvatsku, a neće doći u Bosnu i Hercegovinu, jer jednostavno nije sigurno da ćete postati članica Europske unije. Ove neizvjesnosti se moraju rješavati direktno.

To znači poduzimanje mjera koje su vrlo jasne. Bez punog članstva treba ustanoviti oblasti potpune saradnje između Europske unije i regije zapadnog Balkana, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh