BIZnews

Porast nezaposlenosti u Švedskoj i pad bruto domaćeg proizvoda

Vlada Švedske saopštila je kako očekuje da nezaposlenost u toj zemlji u ovoj godini poraste na devet posto, a prognoziran je i negativan rast bruto domaćeg proizvoda usljed pandemije virusa korona.

Švedska - Blogspot.com

U izvještaju, koji je predstavila ministrica finansija Magdalena Anderson, prognozira se turobna neposredna budućnost za Švedsku.

Vlada Švedske navodi da je pandemija izazvala “šok u snabdijevanju i potražnji”, efekat koji se širi između zemalja. Upozorili su da je očekivano da globalna ekonomija, posebno ekonomija Švedske, uđe u recesiju sa oštrim negativnim rastom bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini, prenosi “Srna”.

Andersonova je izjavila da se očekuje pad švedskog bruto domaćeg proizvoda za četiri posto, što je jednako opadanju u vrijeme finansijske krize.

“Negativan rast i viškovi koji su do sada prijavljeni potvrđuju utisak da će tržište rada značajno da opadne, uz pad zaposlenosti i rast nezaposlenosti”, upozorili su iz Vlade Švedske.

Prema prognozama, nezaposlenost u Švedskoj će porasti na devet posto ove godine, u odnosu na 6,8 posto krajem 2019. godine.

Razvoj situacije poništio je obećanje premijera Švedske Stefana Lofvena, koji je obećao da će do 2020. godine u toj zemlji biti najmanja stopa nezaposlenosti u Evropskoj uniji.

“Vjerujemo da će ekonomiji biti potrebno nekoliko godina za oporavak”, istakla je Andersonova.

Andersonova je dodala da se pojavila velika neizvjesnost u razvoju situacije jer je, kako je rekla, pandemija neuporediva sa uobičajenom finansijskom krizom.

U Švedskoj je usljed širenja virusa korona do sada preminulo 180 ljudi, a zaraženo je ukupno 4.435 ljudi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh