BIZnews

Skupština Aluminija prihvatila ponudu Abraham grupe

Skupština dioničara Aluminija prihvatila je ugovor o najmu od strane Abraham grupacije.

Aluminij d.d. Mostar - Twitter

Ponuda je prihvaćena velikom većinom glasova, a tek jedan od članova bio je protiv. Riječ je o predstavniku malih dioničara Zlatku Topići – Beli.

Skupština je sazvana da bi se zadovoljili nalogodavci i kompanija poklonila lobijima čiji kapital iznosi dvije hiljade maraka. Ne možemo razumjeti dvije vlade koje su nasjele na prevaru u kojoj će država biti pokradena za više od 500 miliona maraka. Ne mogu da vjerujem da su premijer i resorni ministar koji dolaze iz realnog sektora pristali na ovo, rekao je Topić.

Tvrdio je i kako je odluka protivna u odnosu na ono što piše u važećim zakonima. Zbog toga će, ako već Vlada dioničari pokrenuti kaznenu odgovornost.

Podnijet ćemo krivične prijave i tužbe protiv svih počinitelja ovog djela, dodao je.

Opunomoćenik Vlade FBiH Stipo Buljan najavio je prijem 80 novih radnika i skoro otvaranje pogona Aluminija. Navodi i kako postoje klauzule kako se i kada može eventualno raskinuti ugovor.

Zadovoljstvo nije krio ni predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Zdenko Klepić. On je rekao da je pred Aluminijem i novim investitorom prva trećina posla, a da će svi na koncu biti sretni kada dođe do finalne trećine u kojoj bi se trebala pokrenuti proizvodnja.

Novinare je interesovalo i šta je promijenjeno u ugovoru u odnosu na februarsku ponudu koja je glatko odbijena.

Izmijenjeno je dosta stvari. Udovoljeno je onome što je tražila Vlada FBiH. Sve je ispoštovano. Teško je o rokovima obzirom na uslove koje danas imamo, ali mislim da bi sve ovo trebalo oživjeti za par mjeseci, kazao je Klepić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh