BIZnews

“Finansijski nagraditi radnike i trgovce, poslodavci su za pola mjeseca ostvarili šestomječne prihode”

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović smatra neshvatljivim što poslodavci još uvijek nisu finansijski nagradili radnike i trgovce u vrijeme pandemije koronavirusa.

Kasirka - Crna-Hronika.info

“Njihovi poslodavci koji su ostvarili za pola mjeseca čak šestomjesečne prihode, ne mogu se odreći dijela kolača i zahvaliti se tim radnicima, uglavnom ženama”, istakla je.

Da situacija bude još gora, dodala je, susreli su se s firmama gdje se radnicama nalaže da, kako bi ‘popravili’ promet, prodaju robu po domaćinstvima.

“I bez opasnosti od koronavirusa, ovo bi bio nehuman zadatak za radnice. Potpuno nezaštićene i na svojim radnim mjestima, one bi trebale ići na adresu nepoznatih osoba za koje ne znaju jesu li ili ne u izolaciji i isporučivati im robu, vršiti naplatu i nositi sa sobom određene količine novca”, istakla je.

Podsjetila je da je STBiH taj nalog stopirao i zauzvrat dobio prijetnju tužbom zbog pritiska i prijetnji.

“Ali smo uspjeli osigurati da nijedna radnica neće biti prisiljena na izvršenje ovog zadatka. Ima, naravno, poslodavaca koji vode računa o svojim radnicima i naravno da nisu svi isti”, poručila je.

Govoreći o poštivanju prava radnica, istakla je da je velika razlika između prava radnica u javnom i privatnom sektoru.

“Iako i u javnom sektoru ima jako puno kršenja, ima strašnih primjera mobinga koji su čak i nama prijavljivani, iako ne djelujemo u tom sektoru, ipak je stanje radničkih prava u privatnom sektoru katastrofalno loše”, istakla je, prenosi “Crna Hronika“.

Naglasila je da su u STBiH vrlo usamljeni u borbi za prava radnika i radnica u privatnom sektoru.

“Zaista ne vidim saveznika među drugim sindikatima. Zato tražimo saveznike u medijima i, u posljednje vrijeme, u nevladinom sektoru”, kazala je Beširović, saopšteno je iz Inicijative Građanki za ustavne promjene.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh