BIZnews

Uprkos koroni: Prehrambena industrija BiH povećala izvoz za skoro 12 posto!

Ukupan izvoz agroindustrijskog sektora BiH za prva tri mjeseca prošle godine iznosio je 189.354.664 KM, dok je u istom razdoblju ove godine dostigao 211.387.870 KM, što predstavlja povećanje izvoza za 11,64 posto.

Prehrambena industrija - Indikator.ba

Prema analizi Vanjskotrgovinske komore BiH, uvoz je iznosio 762.371.719 KM što je više za 5,23 posto u odnosu na prošlu godinu, prenosi “Fena”.

Većina obrađenih podataka vanjskotrgovinske razmjene sirovina i proizvoda agroindustrijskog sektora bilježi porast i uvoza i izvoza, te kroz ova tri mjeseca agroindustrija nije pokazala negativne posljedice koje će, smatraju u VTKBiH, zasigurno u narednom razdoblju donijeti utjecaj koronavirusa.

“U narednim mjesecima očekujemo pogoršanja i otežan rad i u ovoj industriji s obzirom na to da je uvoz sirovina znatno otežan, a bh. industrija, poput mesoprerađivačke, mlinske industrije, proizvodnje ulja, šećera, hrane za uzgoj peradi i stoke, ovisna je o uvozu”, naveli su iz VTKBiH, dodajući da su, prema njihovom preliminarnom istraživanju, postojeće zalihe dovoljne za proizvodnju sljedeća oko dva mjeseca.

Osim toga, kako dodaju, problematičan je i uvoz repromaterijala, odnosno materijala za pakovanje proizvoda. U BiH, kompanije za proizvodnju ambalaže još se bore za opstanak, tako da je još uvijek moguće pronaći i ambalažu iz domaće proizvodnje za ove proizvode.

Značajan rast izvoza zabilježen je kod goveđeg mesa, jer se u ovom razdoblju počeo odvijati izvoz u Tursku (7.718.639 KM), zatim mesa peradi 74,46 posto (Srbija i Crna Gora), te ostalih konzerviranih proizvoda 82,57 posto (izvoz u Hrvatsku i Sloveniju koji nije zabilježen u 2019.). Zabilježen je i značajan rast kod pšenice, za 2,7 milijuna KM u Tursku.

Čak je, kada je riječ o martu, značajan rast izvoza zabilježen kod konzerviranih proizvoda, a posebno goveđeg mesa, gdje je, među ostalim, naša mesna industrija iskoristila odobrene kvote za izvoz u Tursku. Tako je u martu ove godine porast u izvozu prehrambene industrije iznosio 5,73 posto.

Važno je napomenuti da je Vlada Kosova ukinula takse na proizvode iz BiH pa je krenuo izvoz prehrambbenih proizvoda u tu državu s kojom BiH tradicionalno ima pozitivnu trgovinsku bilansu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh