BIZnews

Pandemija zaobišla Tešanj: Privreda radi čak i bolje, manje otpuštenih nego novozaposlenih radnika

Nekoliko najznačajnih tešanjskih firmi pokazuje zavidnu otpornost u vrijeme krize koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Tešanj - Slobodna-bosna.ba

Kratak pregled stanja u kompanijama iz ovog grada napravili su Husein Galijašević i ZOS Radio, a u nastavku su informacije do kojih su došli, piše “Slobodna-Bosna“.

Do 17. aprila ove godine na evidenciju Biroa Tešanj prijavilo se svega 105 osoba po prestanku radnog odnosa, no istovremeno je zaposleno više od 200 raadnika.

U Artisan pristižu narudžbe za održavanje proizvodnje na dosadašnjem nivou sa angažovanih dvije trećine radnika. Započete investicije na stoličari će se završiti sa izgradnjom hale sa postavljanjem krova, a onda će se zaustaviti do daljnjeg.

Radnici – Slobodna-bosna.ba

U AS Group, u okviru koje posluju visočki “Vispak”, sarajevski “Klas” i “Sprind”, te dijelovi velikokladiškog “Agrokomerca”, proizvodnja hrane se odvija u povećanom obimu, u tri smjene. Izvoz u Hrvatsku i Sloveniju nema prepreka. Transport će olakšati (ne samo AS Group) odluka vlade Hrvatske da se više transport ne odvija u konvojima.

AS group ranije je investirala značajna sredstva u proizvodnju konzumog voća; jabuka, krušaka, šljiva, dunja… na površini 40 000 duluma. Na novom voćnjaku u Vukovu koji je urađen po svim zahtjevima struke očekuju se prvi prinosi ove godine. Plasman će se odvijati preko vlastite trgovačke mreže i umnogome će supstituirati uvoz voća.

Klas – Slobodna-bosna.ba

U firmama Belif i Life oil svi radnici su angažovani. Promet motornih ulja je opao, ali je aktuelna proizvodnja PET i PVC ambalaže, proizvoda za higijenske potrebe i dezinfekcionih sredstava.

Proizvodnja u Mesnoj industriji “Madi” odvija se bez ikakvih prekida, kako u lancu snabdijevanja tako i u proizvodnji i plasmanu.

Mesna industrija Madi – Slobodna-bosna.ba

“Dukat” Mlin i lanac pekarskih proizvoda radi povećanim kapacitetom.

Proizvodnja mineralne vode u “Zemi” bilježila je rast, pa je pretpostaviti da se proizvodnja normalno odvija i kod ostalih proizvođača.

U “Mann und Hummelu” nema promjena, proizvodnja se odvija kao i proteklih sedmica.

U Saračević d.o.o. je radila druga smjena u prošloj sedmici, imaju narudžbe pa će tako i nastaviti.

Prema informaciji iz “Hifa oil” promet nafte i naftnih derivata blago se popeo u odnosu na prošlu sedmicu, 5-8 %, moguće i zbog poljoprivrednih radova. Eurometali imaju smanjene narudžbe kod standardnih kupaca koji izvoze svoje proizvode jer su oni ostali bez narudžbi. Proizvodnja u firmi LB (plastična stolarija) se odvija tako da svakih 48 sati ide jedan šleper izvoza u Holandiju. U fazi su realizacije investicije na estrudiranju profila i drugih potreba, ali imaju problem što ne mogu doći stručnjaci proizvođača opreme iz Turske i Njemačke zbog zabrane ulaska strancima u BiH. Pokrenuli su aktivnost prema Vladi FBiH pa se nadaju da će i stručnjaci pod istim uslovima kao i drugi izuzeci moći doći da puste opremu u rad kada će proizvodnja porasti tako da će se isporučivati šleper proizvoda svaka 24 sata.

HIFA OIL je 2017. godine kupila LB.Profile GmbH, njemačku kompaniju s najdužom tradicijom proizvodnje profila za vrata i prozore . Akvizicija njemačke kompanije poznate po inovacijama u ovoj obasti, uslijedila je nakon što je EURO ROAL – kompanija kćerka HIFA OIL, u oktobru 2016. godine postigla strateško partnerstvo za distribuciju visokokvalitetnih profilnih sistema na tržištu Bosne i Hercegovine. Ovom akvizicijom tešanjaska firma je širom otvorila vrata bogatog tržišta Evropske unije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh