BIZnews

Građani žele na more: Turističke agencije u BiH spremaju aranžmane

Pandemija koronavirusa je pomrsila račune globalnoj turističkoj industriji.

Plaža - Slobodnadalmacija.hr

Turizam je najpogođenija privredna grana u svijetu, a neke države već zbrajaju milijarde gubitaka.

Kako još uvijek nema konciznih najava otvaranja granica, tako su i aranžmani, kao i planovi za odmor na čekanju.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, prva turistička putovanja otkazana su u januaru, i to put u Kinu, zemlju koja se prva suočila sa smrtonosnim virusom.

Kako je za “Avaz” potvrdio direktor Muamer Lutvić, direktor turističke agencije “Centrotours” Sarajevo od početka godine otkazan je značajan broj aranžmana.

Mi smo otkazali putovanje u Kinu koje je bilo planirano za april. Mi smo ga još u januaru otkazali, faktički sva putovanja planirana u prvoj polovini godine su otkazana. Otkazali smo Španiju, Italiju, Dubaji, Češku, Mađarsku, Tursku – rekao je Lutvić.

Muamer Lutvić – Avaz.ba

Kako je pojasnio, uplaćeni novac građanima nije vraćen, ali je “pretvoren” u vrijednosne vaučere u istom iznosu koji su uplatili i koje će moći iskoristiti do kraja sljedeće godine.

Agencija je novac uplatila partnerima van BiH i on se ne može vratiti. Nema povrata novca, nego će se on moći koristiti kada se situacija stabilizira. Naravno, moguće je i promijeniti destinaciju, mi garantujemo da će se uplaćena sredstva moći iskoristiti – rekao je Lutvić.

Građani žele na more
Hoteli na Jadranu otvorit će se u junu, kao i u Turskoj i brojnim drugim državama, izuzev Rusije koja za sada nema takvih planova. Sve je više i građana zainteresiranih da putuju, a njihov broj uopće nije zanemariv, povrđeno nam je iz turističkih kompanija.

Građani jedva čekaju da se stvari stabiliziraju, javljaju nam se zainteresirani i trenutno imamo upite za Tursku i Jadran, ali iz dana u dan sve je više upita. Dosta je nejasnoća jer ne znamo koji će biti uvjeti za prelazak granica, kada će se otvoriti aerodromi i granice i šta će biti potrebno na različitim destinacijama. Svaka država reagira za sebe, nema općeg zaključka – kaže Lutvić.

Predrezervacije već moguće
Pripreme za prva putovanja vrše i u turističkoj agenciji “Sol Azur”. Već od danas u ovoj kompaniji je moguće napraviti predrezervaciju.

Pripremili smo anketu za putnike, da vidimo jesu li spremni za putovanja u septembru. Planiramo aranžmane za Barcelonu, Istanbul, Prag… – rekao je Adnan Baručija, direktor marketinga “Sol Azura” za “Avaz“.

Adnan Baručija – Avaz.ba

Ova agencija, koja inače nudi putovanja na brojne svjetske desticacije, u februaru i martu je otkazala više od 400 rezervacija.

Samo za Italiju je bilo više od 300 zainteresiranih, imali smo odlične ponude za Rim, Toskanu…kao i destinacije u Francuskoj i Španiji. Grupa za Vijetnam je također bila planirana 27. februara – rekao je Baručija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh